География

Начало | География | Били ли сте някога в Голямата ябълка?

Били ли сте някога в Голямата ябълка?

Аз детето | 2017-11-20

Били ли сте някога в Голямата ябълка?

Ходили ли сте някога на екскурзия някъде далеч. Да кажем например в Ню Йорк. Ако не сте, то се надяваме да имате тази възможност един ден. От Бродуей до Статуята на свободата, Ню Йорк предлага множество различни забавления, исторически и културни забележителности, които няма да видите на друго място. Това е една цяла нова култура, която ще бъде наистина безкрайно интересно да опознаете дори и само да прекарате два или три дни. Така че повтаряме, ако имате шанс, не губете време и отхапете от Голямата ябълка! Това име, този прякор се свързва с Ню Йорк от много, много време. Вероятно и вие сте го чували в спортни предавания, новини или филми, със сигурност сте го прочитали и в не една и две книги. Но защо се нарича Голямата ябълка? Ако някога сте виждали карта на Ню Йорк, знаете, че той няма форма на ябълка... въпреки че е доста голям град. Как по-точно е получил тогава уникалния си псевдоним?

Произходът на този интересен прякор като цяло е мистерия, но последните проучвания сочат, че това име станало популярно през 20-те години на 20-ти век, когато е използвано от спортния журналист Джон Фицджералд в статия на вестник „Ню Йорк Таймс“. Фицджералд пише главно за конни надбягвания в района на Ню Йорк. Експертите смятат, че той е научил името „Голямата ябълка“ от жокеи и треньори, които смятали състезанията в Ню Йорк за най-важните конни надбягвания. Прякорът се утвърдил и останал завинаги през 70-те години, когато различни компании организиращи екскурзии до града решили да привлекат интерес към него. Образът на яркочервени ябълки бил привлякъл интереса на туристите към този огромен град. Голямата ябълка е наистина огромна с почти 19 милиона жители. Този град е най-гъсто населеният не само в САЩ, но и в света. Ню Йорк е домът на Организацията на обединените нации, както и много компании, които оказват значително влияние върху световната търговия, финансите, медиите, образованието, технологиите и развлеченията.

Там има толкова много неща за разглеждане, че сигурно няма да ви стигне и една година, но въпреки това ето накратко най-интересните забележителности!

Американският природонаучен музей

Тук има динозаври! Плюс около 36 милиона други неща, от лунни камъни до бразилския топаз „Принцеса“, най-големият шлифован скъпоценен камък в света със своите 21 005 карата. Не пропускайте залата на биоразнообразието или диорамите за живота на дивите животните и тези на село. Най-скорошното попълнение е футуристичният Център за земята и космоса, четириетажна сфера, капсулирана в стъкло, в която е разположен новият планетариум „Хейдън“, най-големият и най-мощният симулатор на виртуална реалност в света, който изпраща посетителите на разходка из Млечния път и отвъд него.

Сентръл Парк

Създаден между 1859 и 1870 г. по проект на Фредерик Ло Олстед и Калвърт Вокс, 3372-те декара на Сентръл Парк са едно градско чудо, оазис на зеленината, обкръжен от всички страни от небостъргачи. Забележителностите включват фонтана „Бетесда“, романтичния ресторант „Лооб Ботхаус“, „Уолман Мемориъл Айс Ринк“, „Шийп Мийдоу“ (Овчата ливада) (огромна поляна, на която през лятото лежат одеяло до одеяло събиращите слънчев загар), въртележката с 58 ръчно резбовани кончета и Консерватори Гардън, чудесен резерват в североизточния ъгъл на парка. През лятото посетителите могат да гледат безплатни представления от „Метрополитън Опера“ и Нюйоркската филхармония; концерти на най-различни международни изпълнители на поп, реге, уърлд музика и други.

Статуята на свободата и Елис Айлънд

Символите на Америка като място, в което се претопяват и интегрират всички култури, са в пристанището на Ню Йорк.

„Емпайър Стейт Билдинг“

Макар да не е най-красивият небостъргач в Ню Йорк (тази титла обикновено се печели от „Крайслер Билдинг“ на 42-ра улица), „Емпайър Стейт Билдинг“ е несъмнено най-представителният, извисяващ се на 443 метра над 34-та улица и окъпан през нощта в светлини, подбрани така, че да отразяват сезона. Завършен през 1931 г. – две години преди Кинг Конг да стъпи съдбоносно на върха му, – той властва като най-високата сграда в света до построяването на Кулите близнаци на Световния търговски център през 1970 и 1972 г., но винаги е бил най-романтичната висока сграда, както е видно от филма Една незабравима любов (Affair to Remember) с Кари Грант и Дебора Кар. Посетителите могат да намерят своята любов на откритата наблюдателна площадка на 86-ия етаж, откъдето се откриват гледки във всички посоки докъм 130 км.

Зоопаркът в Бронкс

Открит през 1899 г., зоопаркът в Бронкс е с над 6000 животни, повечето от тях в среда, наподобяваща тяхното природно местообитание. На 1060 декара това е най-голямата метрополисна зоологическа градина в Съединените щати, с изложби, които представят Хималаите ведно с редки снежни леопарди; 26-декаровата Конгоанска гора на горилите, в която живее една от най-големите популации горили в плен; и „Дива Азия“, чиято монорелсова железница ви пренася през равнина, обитавана от азиатски слонове, тигри и носорози. Наблизо Нюйоркската ботаническа градина е 1000-декаров оазис от друг вид, в който има 27 открити градини и най-голямата викторианска зимна градина в Америка – Кристалния дворец.

Бруклинската ботаническа градина

Основана през 1910 г., тя е най-популярната градина в Ню Йорк. На площ от 210 декара в съседство с Проспект Парк (проектиран от Фредрик Ло Олмстед и Калвърт Вокс след техния успех със Сентръл Парк), Бруклинската ботаническа градина има над 12 000 вида растения, аранжирани в над двайсет градини и сбирки, включително Градината на розите „Кренфърд“, градината в английски стил „Шекспир“, Японската градина с хълмове и езерца и вишневата еспланада, едно от най-хубавите места извън Япония за любуване на цъфтенето на вишните през пролетта.

По материали от nasamnatam.com, снимки Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град