География

Начало | География | Алпите – най-величествената планинска верига в Европа

Алпите – най-величествената планинска верига в Европа

Аз детето | 2017-09-11

Алпите – най-величествената планинска верига в Европа

Някога изкачвали ли сте планина? Хората, които обичат природата и интересните приключения на открито често мечтаят за най-огромните, най-високите скалисти живописни планини. Алпинистите, които изкачват най-високите планини твърдят, че няма по-хубаво усещане от чувството, че си постигнал такова нещо и няма нищо по-хубаво от гледката, която се открива от върха! Ако и вие искате някой ден да направите това и живеете в Азия, то със сигурност ще чуете Хималаите да викат името ви. Хората в Южна Америка могат да бъдат привлечени към Андите. Хиляди алпинисти в Северна Америка са примамвани от Скалистите планини всяка година. Но какво имаме ние – хората в Европа?

Нещо голямо, величествено и прекрасно! Тази планина е с площ повече от 298 хиляди квадратни километра във формата на полумесец в южна и централна Европа, на север от Средиземно море. Започвайки близо до Монако по крайбрежието на южна Франция, тази планина обхваща Швейцария, Северна Италия, Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, преди да се стигне до крайбрежието на Адриатическо море в Албания. Сещате ли се за коя планина говорим вече? Няма да ви оставим да се чудите дълго – става въпрос за великите Алпи!

Алпите обхващат общо 207 000 квадратни километра. Алпийските върхове са основен извор на много големи европейски реки, включително Рона, Рейн, По и много притоци на Дунав. Водите от Алпите в крайна сметка се вливат в Северно, Средиземно, Адриатическо и Черно море. Поради местоположението си Алпите имат голямо влияние и върху климата в Европа. Не само, че Алпите отделят морския климат на Западна Европа от Средиземноморския и Балканския климат, но и доставят свой уникален климат, основаващ се на височините и местоположенията си по отношение на европейските атмосферни фронтове, които се движат от запад на изток.

Повечето алпийски върхове достигат височини между 1829-2438 метра, въпреки че има много, които надхвърлят 3048 метра. Най-високият връх, Мон Блан, достига височина от 4810 метра. Други известни върхове в Алпите включват Матерхорн, Юнгфрау и Айгер. Да не говорим, че Алпите се считат за „родното място“ на планинарството, което понякога е известно като „алпинизъм“ (от Алпи). В допълнение към планинското катерене, туристи се събират в Алпите всяка година за разнообразни забавни дейности, включително ски, спускане с шейни и туризъм.

Алпите са възникнали преди около 55 милиона години, когато тектоничните плочи, които се намират под континентите на Африка и Европа са се сблъскали. Това сблъскване довело до издигане на огромна скала над повърхността на земята, която по-късно се разраства все повече и в крайна сметка образува известната планинска верига. Учените вярват, че Алпите са достигнали най-високите си височини преди милиони години и че те вече не се разрастват в резултат на тектонични процеси. Швейцарските геодези обаче редовно измерват височината на Алпите с голяма прецизност и установяват, че планинските върхове се издигат с около един милиметър всяка година.

Вместо тектониката на плочите обаче те смятат, че продължителното издигане на Алпите е резултат от съществените климатични промени, които са станали през последните 2,5 милиона години. Но могат ли Алпите да пораснат толкова много, че да станат най-високата планина в света? Не! Изследователите са установили, че с надигането на Алпите те също се ерозират от вятър, вода, ледниците и скалите спадат почти точно със същия темп, което ще ги задържи на приблизително една и съща височина в обозримо бъдеще.

Снимки: pixabay.com

Ако сте любопитни да знаете нещо и за други планини то прочетете:
Стара планина – най-голямата в България
Планините се образуват в продължение на милиони години
Величието на прелестната Пирин планина
Витоша – любимата планина на столицата
Хималаите – най-голямата планинска верига в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град