География

Начало | География | Знаете ли кой е най-високият водопад в света?

Знаете ли кой е най-високият водопад в света?

Аз детето | 2017-08-27

Знаете ли кой е най-високият водопад в света?

Ако някога сте имали възможност да видите водопад отблизо, вие знаете каква красива и мощна гледка може да бъде той. В зависимост от размера и местонахождението на водопада хиляди и хиляди литри вода може да се спускат надолу от някоя скала всяка секунда. Разбира се, че знаете какво е водопад. Водопад си е точно... водопад: място от което водата пада бързо и стръмно надолу от определена височина. Тези красиви природни феномени се образуват по един прост начин: водата тече надолу и постепенно разбива по-меките скали и си проправя все повече път надолу. Този процес се нарича също и ерозия. Обикновено, за да се образува един водопад са необходими хиляди години. Да не говорим, че водопадите никога не спират да се променят, въпреки че това е трудно да се забележи от хората, защото тези промени се извършват постепенно и много-много бавно.

Под промени разбирайте, че водопадите, които съществуват днес един ден ще изчезнат, защото те продължават да дълбаят и ерозират скалите, които им помагат да бъдат водопади. За радост, както казахме обаче имаме много време да им се радваме, защото отнема много време на един водопад да изчезне. Така например Ниагарският водопад изчезва със 100 милиметра годишно. Като казахме Ниагарския водопад вие помислихте ли над въпроса, който ви зададохме в заглавието. Кой е най-високият водопад в света? Повечето от вас сигурно са си помислили „Ниагарският естествено!“. Не е толкова естествено обаче! Той може да е най-големият, но не е най-високият. Има разлика!

Най-високият водопад в света се намира във Венецуела. Ангелският водопад (наречен Salto Angel на местен език) е с височина над 975 метра. Не знаем дали можете да си го представите точно, затова ще ви кажем, че е толкова висок, че докато водата наближи земята често вече се е превърнала в мъгла, която е разсеяна от ветровете. Водопадът се намира в западната част на национален парк Канайма. Ангелският водопад не е бил известен на външния свят до 1933 г., когато американският пилот Джими Ангел прелетял над него, търсейки ценна руда в района. Той трябвало да кацне аварийно във водата, а самолетът му останал на върха на скалата цели 33 години преди да бъде вдигнат от хеликоптер.

Въпреки че това е една от най-добрите туристически атракции на Венецуела, едно пътуване до водопада не се включва в списъка на много туристи. Тъй като се намира в отдалечена зона на джунглата, да достигнеш до него е наистина трудно. Първо трябва да изкачиш една висока планина, а след това да плуваш с лодка до подножието на водопада и тогава вече ще можеш да се насладиш на величествеността му.

Но ако искате да видите водопад, не е нужно да пътувате по целия свят. Вероятно има много красиви водопади недалеч от мястото, където живеете. Можете и да прочетете още за някой и друг интересен водопад:
Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата
Водопадът Бигар – малък, но уникален
Водопадът, от който се лее огън
Магията на Крушунските водопади

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град