зоокът

Начало | зоокът | Можеш ли да дресираш златната си рибка?

Можеш ли да дресираш златната си рибка?

Аз детето | 2023-01-27

Можеш ли да дресираш златната си рибка?

За първи път опитомени по време на китайската династия Сун преди повече от 1000 години, благодарение на селективното развъждане, сега има повече от 100 вида златни рибки. Въпреки че някои хора твърдят, че златните рибки не са най-красивите и интересни обитатели на аквариума, изследователите правят открития, които могат да опровергаят тази теория.

Проучване, проведено от Джонатан Ловел от университета в Плимут, установи, че някои риби могат успешно да бъдат обучени да плуват към определен звук. За да провери теорията си, Ловел планира да пусне опитомени „обучени“ риби в морето и да ги извика на специална станция за хранене, като пусне звук, който рибите са се научили да асоциират с храната. В университета в Единбург Кълъм Браун изучава две групи риби: тези, които познават добре аквариума си, и тези, които току-що са били пуснати в него. Браун поставил мрежа с отвор по средата в резервоара, като я местил от едната страна на другата. Рибите, които били запознати с аквариума, успели по-лесно да избягат през дупката в мрежата. Браун предполага, че рибите, които познават аквариума си не са възприели това като заплаха. Това им е позволило да се съсредоточат върху нововъведената заплаха – мрежата – и по-лесно и бързо да намерят начин да избягат от нея.

Учудващо, когато Браун провежда същия експеримент с рибата 11 месеца по-късно, познатата риба си спомня мрежата толкова добре, че може лесно да избяга отново. Въпреки че 11 месеца може да не изглеждат като дълъг период от време, това е почти една трета от продължителността на живота на рибите. Това би било като човек да си спомни как да изпълни задача, която е изпълнил само веднъж – 25 години по-късно!

Много собственици твърдят, че техните златни рибки са се научили да разпознават лицата им и плуват до ръба на аквариума, когато ги видят да се приближават. Някои дори твърдят, че техните златни рибки са се научили как да „просят“ храна и се реят на повърхността на аквариума, когато хората влязат в стаята. Ако това е вярно, златните рибки са усвоили „асоциативното обучение“, като разпознават, че когато хората се появят, понякога се появява и храната. Това е същият принцип, който Иван Павлов изследва в своя прочут експеримент, когато обучава кучета да асоциират звука на звъняща камбана с пристигането на храната.

Прочетете и научете и още интересни и полезни неща за аквариумите:
Аквариумните растения – защо са толкова необходими?
Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи
Колко често трябва да сменяме водата в аквариума?
Няколко полезни съвета за отглеждането на златни рибки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град