зоокът

Начало | зоокът | 4 факта за папагалите, които ще ви накарат да искате такъв домашен любимец

4 факта за папагалите, които ще ви накарат да искате такъв домашен любимец

Аз детето | 2023-01-11

4 факта за папагалите, които ще ви накарат да искате такъв домашен любимец

Когато си мечтаете за домашен любимец, повечето от вас сигурно си мислят за куче, с което могат да тичат и играят навън или коте, което да галят и да се гушка в тях. По-малко деца се сещат за папагалче. Те определено не са от най-гушливите, не излизат навън и не махат с опашка, когато ви видят. И въпреки това са страхотни домашни любимци. Освен това могат и знаят някои неща, които кучетата и котките определено не. Кои са те ли? Прочетете тези 4 факта и ще разберете!

Папагалите могат да се учат взаимно на нецензурни думи

Не е необичайно за туристи и изследователи, пътуващи през горите на Австралия, да се натъкнат на местни диви папагали, които ги обсипват с избрани ругатни на най-чист английски. Къде птици, които никога не са срещали човек, успяват да научат мръсни думи? Според орнитоложката Джейния Сладек от Австралийския музей те са научени на това от домашни папагали, които са избягали от плен или са пуснати нарочно. В допълнение към обидите, дивите индивиди са в състояние да имитират звуци на трион и брадва, както и щракане на камера. Те запомнят звуците, които издават туристи, орнитолози и дървосекачи, и не само ги възпроизвеждат сами, но и учат другите папагали на тях.

През Средновековието папагалите са били смятани за райски птици

През Средновековието папагалите в Европа са били ценни домашни любимци. Те стрували много, а притежаването на такава птица било много престижно. Освен това те се смятали за благочестиви създания, които могли да бъдат отглеждани от приличен християнин. Ave е първата дума от молитвата „Богородице Дево, радвай се“. Ето защо хората от Средновековието вярвали, че това не е нищо повече от птица от райската градина, която прославя пресвета Богородица с всеки възглас. Ако имате папагал, който чурулика сутрин, можете сами да прецените дали песента му наподобява молитви на латински.

Папагалите са роднини на соколите

Ако ви помолят да посочите роднини на соколите, най-вероятно ще изберете ястреби и орли. Но в крайна сметка ще сгрешите. Всъщност това са папагали, както и пеещи врабчоподобни птици като дроздове и авлиги. Това заключение е направено от генетици от университета Вилхелм във Вестфалия. И въпреки че соколите и папагалите са се разделили преди милиони години, те все още имат общи черти – интелигентност и клюн като кука. Но папагалите са избрали да преминат на растителна храна.

Папагалите спасиха езика на изчезнало южноамериканско племе

През 1800 г. немският натуралист Александър фон Хумболт пътува из джунглите на Венецуела. По време на експедицията той се натъква на местно племе от групата на карибите. В бамбукови клетки те имали голяма колекция от папагали, които можели да говорят на местния език. Но една от птиците изрекла думи, които никой не можел да различи. Хумболт научил, че това е езикът на изчезнало племе, наречено атур. От тях останал само един домашен любимец – папагал, който единствен в света можел да говори езика на мъртвите си господари. Хумболт записва около 40 думи от мърморенето на папагала и така запазва поне част от езика атури.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град