зоокът

Начало | зоокът | За 66-ия си рожден ден Старозагорския зоопарк има нови обитатели

За 66-ия си рожден ден Старозагорския зоопарк има нови обитатели

Аз детето | 2023-05-04

За 66-ия си рожден ден Старозагорския зоопарк има нови обитатели

Нови обитатели има в старозагорския зоопарк. Те бяха представени по повод 66-ия рожден ден на зоологическата градина. Три мъжки лемура и пет екземпляра огърличесто пекари се присъединиха към семейството на животинското царство. Според директора на зоопарка д-р Ивелина Илиева те са пристигнали от Софийския зоопарк.

„Това е на база обмяна между зоологическите градини. Лемурите са изключително забавни, притежават опашка, по-дълга от тялото, която им служи за общуване с останалите видове. Произходът им е от Мадагаскар. Хранят се с плодове, зеленчуци, зелени клонки и гранули“, заяви тя. По думите ѝ, ще бъде обявен конкурс за имена на лемурите, както и ще се търсят техни осиновители.

Огърличестото пекари пък е тревопасен бозайник, който ще бъде размножаван след като пристигнат женските. Изчаква се първо да се социализират, тъй като бързо се размножават. Зоопаркът в Стара Загора вече е дом и на нощни чапли, забулени и ушати сови, мишелови, орли, керкенези, ястреби, улулици и осояди. „С радост приехме птиците при нас и се радвам, че за пореден път съвместната ни дейност със Спасителния център на „Зелени Балкани“ е ползотворна“, сподели ръководителят на зоопарка д-р Ивелина Илиева.

„Новите местообитания са аранжирани по подходящ начин, за да се чувстват те добре, въпреки че са пострадали в природата. Целта е да ги предразположим към създаване на поколения, които да бъдат пуснати в природата“, допълни д-р Илиева.

През юни в зоопарка ще бъде проведено специализирано обучение от член на Европейската асоциация на зоологическите градини.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град