зоокът

Начало | зоокът | Колко често трябва да сменяме водата в аквариума?

Колко често трябва да сменяме водата в аквариума?

Аз детето | 2023-01-17

Колко често трябва да сменяме водата в аквариума?

Сещате ли се, че трябва да сменяте водата на своите любими и красиви рибки? Много стопани не го правят, защото все пак кой сменя водата на рибите в морето или езерото, нали? Но както сменяте дрехите си понякога или чаршафите на леглото, така и аквариумните ви рибки имат нужда да освежавате дома им. Следвайте тази инструкция, ако искате обитателите на аквариума ви да бъдат здрави.

Защо да смените водата в аквариума?

Постепенно водата се замърсява с отпадъци от риби, охлюви, хранителни остатъци, умиращи части от растения и други органични вещества. Всичко това служи като храна за бактериите, живеещи в аквариума, и те преработват такава храна в нитрати – азотни съединения. Всъщност този компонент не представлява заплаха, ако съдържанието му не надвишава 40 mg / l. Но когато концентрацията на нитрати във водата се повиши значително, обитателите на аквариума започват да страдат. Рибите стават летаргични и забавят растежа си, апетитът им намалява, цветът избледнява.Точно като охлювите, те могат просто да умрат. Костенурките са месоядни и се държат отделно от рибите и охлювите. Но водата в техните аквариуми трябва да се сменя редовно по същите причини: замърсената вода има лош ефект върху имунитета на животните.

Излишъкът от азотни съединения засяга също и растенията. Те забележимо увеличават растежа си, покриват се с гъбички и се превръщат в източник на неприятни миризми. Друг важен показател е рН, или киселинно-алкалният баланс на водата. Обикновено трябва да бъде в диапазона от 6,8 до 7,2. Повишаването или понижаването на нивото води до смъртта на всички живи същества в аквариума. Навременната подмяна на водата в аквариума спомага за поддържането на нормалното развитие и имунитета на неговите обитатели.

Как да разберете кога е време да смените водата в аквариума?

Можете да използвате специални бързи тестове, които се продават в магазините за домашни любимци. Струва си да помислите за смяна на водата, ако концентрацията на нитрати надвишава 40 mg / l или pH не се вписва в диапазона от 6,8 до 7,2 (или и двете). Но можете да прецените и на око. Замърсената вода става мътна или жълтеникава, рибите се държат пасивно или, обратно, твърде активно, покриват се с петна, цветът става блед, растенията и водораслите се размножават интензивно. В напреднали случаи стените на аквариума и декоративните елементи вътре в него са покрити със слуз.

Колко често да сменяте водата в аквариума?

През първите два месеца след като за първи път напълните аквариума и го населите с риби или охлюви, не трябва да сменяте водата, за да не попречите на нормалното формиране на екосистемата. И тогава трябва да добавяте вода месечно, тоест да извършвате така наречената частична подмяна. Когато домашното езерце е на една година, процедурата се извършва по-често – около веднъж на всеки 2 седмици. В същото време се подменят не повече от 20% от общия обем вода в аквариума.

Но това са приблизителни периоди. Честотата на смяна зависи от различни фактори: броя и вида на обитателите и растенията, качеството на филтъра и обема на аквариума. Има такива общи препоръки за смяна на водата в зависимост от обема на аквариума:

  • 10 л – веднъж на 3-4 дни;
  • 20 л – веднъж на 5-7 дни;
  • 30 л – веднъж на 7-10 дни;
  • 50 л – веднъж на 10-15 дни;
  • 100 л – веднъж на 2-3 седмици;
  • 200 литра – веднъж месечно.

И трябва да се извърши частична подмяна, ако чужди предмети случайно попаднат в аквариума.

Но пълна смяна на водата се извършва в спешни случаи. Например, когато водата придобие гниеща миризма, рибата се разболява или умира, а редовната частична подмяна на водата не отървава аквариума от размножаването на гъбички и образуването на слуз. Също така, сигнал за действие ще бъде появата на тиня.

Костенурките са малко по-различни. Водата в техния аквариум трябва да се сменя частично поне веднъж седмично. Ако пропуснете процедурата, в най-добрия случай водата ще стане мътна и ще мирише неприятно, а в най-лошия случай отпадъците на костенурката ще причинят инфекции и заболявания за нея. И веднъж месечно трябва да извършвате пълна подмяна на водата в „къщата“ за костенурки.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град