зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли колко голямо може да порасне едно куче?

Знаете ли колко голямо може да порасне едно куче?

Аз детето | 2023-01-09

Знаете ли колко голямо може да порасне едно куче?

Случвало ли ви се е да минавате по тротоар и да чувате силно „БАУ! БАУ!“ иззад ограда и да се чудите колко голямо е лаещото куче? Може да си представите, че е голямо колкото вас! Но какво ще стане, ако кучето не е просто по-голямо от вас, а по-голямо от възрастен? Колко голямо може да стане едно куче все пак?

Всичко зависи от това какво разбираме под „голямо“! Дали измерваме височина, тегло или дължина? Най-високото куче, измервано някога, е било кучето на име Зевс, немски дог. Той бил висок 111 сантиметра. Зевс надминал рекорда за най-високо куче през 2011 г. За съжаление обаче Зевс почина през 2014 г. През 2022 г. имаше нов рекордьор за най-високо куче. Той също носи името Зевс и също е немски дог! Много предишни рекордьори също са били догове. Тези гиганти могат да бъдат високи над 213 сантиметра, когато се изправят на задните си крака! Но какво да кажем за най-дългото куче? Няколко от последните рекордьори бяха ирландски вълкодави. Последният беше Фарел, ирландски вълкодав, който пък е дълъг 213 сантиметра от носа до опашката. Най-дългото куче в историята пък е още по-дълго! Това бил староанглийски мастиф на име Зорба, който е измерен с 243 сантиметра. Зорба също така вероятно претендира за наградата за най-тежкото куче, въпреки че тези записи обикновено не се пазят. Той тежал невероятните 155 килограма.

Това са индивидуални кучета рекордьори, но кои породи обикновено са най-големите? Като цяло най-големите породи кучета са санбернар и староанглийски мастиф. Те са били отглеждани като работни кучета и големият им размер бил важен за работата, която вършат. Кучетата санбернар са били отглеждани и обучени да бъдат спасители, помагащи на хора в Алпите. Старите английски мастифи са били отглеждани като кучета пазачи и като бойци или „войнски кучета“. Породата е много стара – дори древните римляни са използвали мастифи като бойни кучета на арените си. Сега санбернарите и мастифите обикновено са домашни любимци. Въпреки че мастифите са били отглеждани, за да се бият и да пазят, те са известни с нежния си темперамент. Санбернарите дори са известни като „кучета-бавачки“ заради приятелския си характер.

Както виждате от кучетата рекордьори, една от най-високите породи кучета е немският дог. Договете също са работни кучета. Те са били отглеждани за лов на глигани, вид големи диви прасета. Сега, разбира се, те са предимно домашни любимци. Друга много висока порода е ирландският вълкодав. Можете ли да познаете за какво е отгледано това работно куче? Точно така – вълкодавите са били отглеждани за лов на вълци! Подобно на повечето други големи породи кучета, тези бивши работни кучета сега са предимно домашни любимци.

След като вече знаете за най-големите кучета, чудите ли се за най-малките? Може би вече знаете, че чихуахуа е най-малката порода. Всъщност най-ниското куче – чихуахуа – е около 11 пъти по-малко от най-високия немски дог. Някои от тези разлики в породата идват от естествени промени, които са се развили в продължение на много години. Логично е, че кучетата от студен климат, като хъскита, имат много по-дебела козина от кучета, които идват от горещ климат, като чихуахуа. Други промени са подпомогнати от хората. Собствениците на кучета и развъдчиците избират определени характеристики, които искат техните кучета да имат. Те могат да включват размер, външен вид или характер.

Сега, след като срещнахте най-големите кучета и най-малкото – какъв вид куче бихте искали?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град