зоокът

Начало | зоокът | Отново ще спасяваме врабчетата, като ги броим

Отново ще спасяваме врабчетата, като ги броим

Аз детето | 2023-04-21

Отново ще спасяваме врабчетата, като ги броим

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои тази събота (22 април) между 9.00 и 12.00 ч., съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В нея могат да участват всички желаещи от цялата страна, които ще броят малките птици в рамките на 10 минути. За целта е необходима регистрация в специално създадения за инициативата сайт www.vrabcheta.bg.

Колкото по-разнообразни са местата за преброяване на врабчетата, толкова по-добри ще са резултатите, коментира Елица Иванова от Дружеството за защита на птиците. Тя каза, че целта не е хората да се концентрират в парковете, а да изберат някое по-оживено място в града, за да се установи дали въобще има наличие на врабчета.

Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, отбелязват още от БДЗП. Иванова подчерта, че като се следи популацията на врабчетата, ще бъде получена информация и за качеството на средата за живот и на хората.

От Българското дружество за защита на птиците припомнят, че преди година доброволци от цялата страна са успели да преброят 5204 врабчета. От дружеството подчертават, че домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град