зоокът

Начало | зоокът | 4 причини котката ви да си върши работата извън тоалетната

4 причини котката ви да си върши работата извън тоалетната

Аз детето | 2023-02-21

4 причини котката ви да си върши работата извън тоалетната

Когато котката ви започне да пикае извън котешката тоалетна, първият ви инстинкт е да ѝ се скарате, нали? Или пък да се почудите дали не е болна от нещо. Въпреки че е вярно, че проблемите с урината могат да бъдат признак за някои здравословни състояния, в много случаи котките просто искат да ви кажат нещо за самата тоалетна. Ако вашата котка иначе е здрава и щастлива помислете за тези често срещани проблеми с мястото ѝ за изхождане преди да решите нещо друго.

Не харесва самата тоалетна

Котките са много внимателни към отпадъците; ако не им харесва начинът, по който мирише или как се усеща на лапите им, те няма да я използват. Много хора научават това по трудния начин, когато преминат към нови формули за тоалетна на базата на кристали или пелети – ако котката ви внезапно отхвърли кутията и наскоро сте сменили това, което има вътре в тоалетната, вероятно това е причината и връщането към предишното може да е всичко необходимо което да направите, за да решите проблемите с тоалетната на вашата котка. Котките предпочитат фини, пясъчни текстури пред по-груби, „по-каменисти“ и неароматизирани постелки пред ароматизирани. Постеля без аромати, с фина текстура винаги е най-безопасният вариант, независимо дали това е класическа формула за образуване на бучки на основата на глина или някоя от по-новите кристални формули, които се усещат като пясък.

Тоалетната е твърде малка

Когато стените са по-ниски от дупето им или кутията е по-къса от тялото им, пикаенето ще свърши точно там, където не искате. Опитайте кутия с много високи страни или допълнителна дължина. Ако използвате затворена кутия за отпадъци, те може да възразяват срещу капака; премахването му ще даде на високите котки малко повече място за дишане. Ако нито една от тези опции не работи, може би е време да потърсите решение „Направи си сам“: Големите пластмасови кошчета за съхранение са отлични кутии за отпадъци и се предлагат в широк диапазон от размери.

Те вече не могат да влязат или излязат от кутията

По-възрастните котки, особено тези с артрит, може да се затрудняват да преодолеят дори много ниски бариери, което ги затруднява да влизат и излизат от стандартна кутия за тоалетна. За да направите живота на възрастното коте малко по-лесен, помислете за нещо по-лесно: продават кутии с ниски стени специално за възрастни котки и те могат да направят огромна разлика.

Имат нужда от повече уединение

В зависимост от това колко място имате в къщата си, намирането на идеалното място за кутия за отпадъци може да бъде обезсърчително. Подобно на хората, котките се нуждаят от малко уединение, за да вършат работите си. Изберете места, които са тихи и далеч от коридор или място откъдето минава цялото семейство, но с добър изглед към заобикалящата ги среда – котките не обичат да се чувстват притиснати и искат да могат да наблюдават, докато са в уязвима позиция. Котките също не обичат да акат там, където ядат, така че ветеринарите също препоръчват възможно най-голямо разстояние между кутията за отпадъци и зоната за хранене.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град