зоокът

Начало | зоокът | Няколко полезни съвета за отглеждането на златни рибки

Няколко полезни съвета за отглеждането на златни рибки

Красимира Петрова | 2014-03-19

Няколко полезни съвета за отглеждането на златни рибки

Здравейте на всички приятели на златните рибки. Аз се увличам вече доста години по акваристиката. Несъмнено любовта и вниманието към една рибка са много важни за доброто й развитие, но има и други фактори, които трябва да се вземат под внимание, за да се чувства нашият малък приятел добре. И може би е редно да се започне точно от тук – нашият малък приятел всъщност никак не е малък. Тези риби спокойно достигат размери от порядъка на 25-30 см, а някои дори до 40 см и живеят по над 40 години.
Онова, което днес наричаме златна рибка, в дивата природа не съществува. Родина на златната рибка е Китай. Тя произлиза от китайската каракуда и китайския сребрист шаран (златните риби са от семейство Шаранови) и е резултат от над 1700 години селекция, която продължава и днес.

Вторият важен момент, след размера на тези риби, който съответно предполага и достатъчен обем на аквариума (който не е добре да е сферичен), са температурните им предпочитания. За разлика от огромното мнозинство предлагани на нашия пазар декоративни рибки, златните не са тропически вид. Всъщност те биха се чувствали много по-добре, ако им изкопаете езерце в градината на мама и дори ги оставите да зимуват там. Това разбира се става при определени условия включително и това, че рибките трябва да се аклиматизират към по-ниските температури, най-добре още от малки. При всички положения обаче най-подходящата температура за отглеждането им в аквариум е 15-23 градуса, по- високите стойности с времето се отразяват зле на имунната система и храносмилането им.
Като стана въпрос за храносмилането им да спомена, че златните рибки са пословични и с апетита си, като се случва дори да се „задавят“ с камъчета от грунда, които са погълнали. Често им се услаждат и някои видове аквариумни растения.

Какво да си говорим, големи фурии са тези рибки и най-важното много издръжливи и сърцати животинки. Важат като първите аквариумни рибки, започнати да се отглеждат във изкуствени езерца и вани дълго преди изобщо да е имало аквариуми. Притежанието им се е считало дълго за символ на благосъстояние и богатство. Според фън шуй златните рибки, наред с арованите, създават хармония в дома и предпазват собственика си от беди и инциденти.

Хубаво би било хората да се запознават с профила на тези рибки, преди да решат да ги отглеждат или да ги подаряват на някого, особено пък придружени с 20-литров сферичен аквариум. Ама какво да се прави, май всички от там сме започнали. ;) Аз съм си запланувал един аквариум около 160 литра с три до пет от тези красавици, но да видим кога ще го реализирам.

Всичко добро, много приятни емоции и сбъднати от рибките желания. Имаме си много хубави български форуми за акваристика, където всеки може да получи адекватна информация и приятелски съвет във връзка с отглеждането на рибките си.

Снимки: sxc.hu

Вижте още:
Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи
Декоративни рибки
Рибки в банята
Украса с рибки от хартия



Коментари
5 коментара

сали кювтак, 10 г.,

Публикувано на 14.05.2015

Всъщност и аз ще си имам май скоро златна рибка и ти благодаря за съветите.

Юлия Камаринчева, 59 г.,

Публикувано на 23.08.2019

Здравейте! Имам аквариум с две златни рибки от пет години и до сега рибките си бяха винаги добре. От вчера забелязах, че по-малката е със свита гръбна перка, ленива е, не се храни и днес очите и изкочиха. Страхувам се че се е разболяла. Другата се държи нормално, тя е вече на пет години и е дълга заедно с опашката над 20 сантиметра, а другата е на четири години, но е по-дребна от първата. Ако можете да ме посъветвате как да помогна на рибката. Аквариума е 60 литра, има живи растения, камъчетата са с големина 1-2 см.има външен филтър, водата сменям на една две седмици.Благодаря за вниманието.

Йоана , 18 г.,

Публикувано на 28.02.2021

Здравей и аз имам 2 златни рибки на 40л аквариум. Бяхме жизнени,но от онзи ден изглежда че не са добре. Малко плуват и след това седят продължително време на дъното. Имам филтър за вода и нагревател,малко сомче и скарида. Аквариума е поддържан,не ги прехранвам, но не знам как да постъпя!.. Може ли съвет?

М , ,

Публикувано на 31.03.2021

От скоро имам 2 златни рибки. Искам да попитам с какви други рибки могат да съжителстват ?

От редакцията: Според нас, най-добре е златните рибки да са си сами в един аквариум, но сме чели и сме виждали да са заедно с някое американско сомче, раираните данио, чували сме, че могат да съжителстват и с барбуси, но в последното не сме сигурни, защото барбусите понякога са леко агресивни.

Цветозар Цолов, 44 г.,

Публикувано на 24.03.2023

Здравейте, Акварист съм от дете. Имам два големи аквариума единият е с тропически риби ,а другият е със златни риби, този със златните рибки все неми върви. Всичко започва добре и с времето почват да умират една по една през ден през два. Правя всичко както пише по учебниците. Започва се с проблем със плуването ,после с прилягването по дъното свиване на корема и умиране. Храняги със гранули на сера, предварително накиснати във вода , сутрин и вечер по малко.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град