интересно

Начало | интересно | Най-странните и редки растения в света

Най-странните и редки растения в света

Аз детето | 2015-01-22

Всички сме чували за застрашените от изчезване животни. Например критично застрашеният черен носорог е прочут, а има видове, от които са останали само шепа екземпляри. А кои са най-застрашените растения? Те може да не са толкова вълнуващи и обичани, колкото животните, но са също толкова важни за екосистемата, а човечеството разчита на тази екосистема, без нея животът на Земята ще бъде почти невъзможен.

Ето осем от най-застрашените растения днес. Те растат в едни от най-недостъпните и отдалечени кътчета на нашата планета. Заплашени са от унищожаване на местообитанията им, незаконно колекциониране, бракониерство, както и от конкуренцията на нахлуващи отвън видове.

1. Растение стомна Атънбъро



Растението стомна Атънбъро расте само на сравнително недостъпната планина Виктория на остров Палаван, Филипините. Смята се, че има само няколкостотин екземпляра.
Растенията стомни са месоядни растения, които хващат животни в капан в чаши, напълнени с течност, наречени стомни. Растението стомна Атънбъро е едно от най-големите растения от този вид, като стомните му достигат до 30 см височина и може да заклещи дори плъхове.
Растението е открито едва през 2007 г. от екип ботаници, информирани за него от двама християнски мисионери. Кръстено е на британския естественик и автор на редица научнопопулярни филми Дейвид Атънбъро.

2. Палма самоубиец



Палмата самоубиец е гигантска палма, която се среща само в отделни части на Северозападен Мадагаскар. Тя живее около 50 години, цъфти само веднъж и скоро след това умира. Палмите самоубийци са открити през 2005 г. от управител на бадемова плантация и официално са описани през 2008 г. Останали са само около 90 от тях в дивата природа.

3. Западна подземна орхидея



Тази необичайна орхидея прекарва целия си живот под земята и дори цъфти под земята в края на май и началото на юни, създавайки повече от сто кремави до червеникави цветове със силен аромат. Орхидеята живее само в Западна Австралия. В нея няма хлорофил, така че не може да си набавя енергия от слънчевата светлина като повечето растения. Смята се, че са останали по-малко от 50 подземни орхидеи и видът е обявен за застрашен.

4. Бял кактус „топка за голф“



Белият кактус, наречен „топка за голф“ заради формата си, се среща само в планините на щата Керетаро в Мексико. Красивите му розови цветове са го направили особено популярен сред градинарите и като много диви кактуси е колекциониран незаконно. В резултат на това популацията му е намаляла с повече от 95% през последните 20 години.

5. Дърво медуза



Смяташе се, че дървото медуза е изчезнало, докато не е открито отново през 1970 г. То получава името си от плода си, който прилича на медуза, когато се разчупи. Дървото расте само на остров Махе от Сейшелските острови. Останали са само 86 зрели дървета медузи, а някои от тях вече са спрели да се възпроизвеждат.

6. Магданозена папрат от остров Възнесение



Тази малка папрат е растение, което прилича на миниатюрен магданоз. То се среща само на остров Възнесение – вулканичен остров в южната част на Атлантическия океан. Повече от 50 години растението се е смятало за изчезнало, когато през 2005 г. екип от ботаници намира случайно четири папрати.
За да ги спасят, учените се грижат за тях в продължение на седмици. Веднага след като растенията започнали да произвеждат спори, екипът изрязва малки части от образуваните спори и ги изпраща в ботанически градини във Великобритания. Въпреки това тази папрат се среща изключително рядко, като има само около 40 екземпляра в природата.

7. Коралово дърво



Кораловото дърво с неговите яркочервени цветове се среща само в отдалечени гори в Танзания. Обявено е за изчезнало през 1998 г., но е преоткрито през 2011 г. Сега има по-малко от 50 екземпляра в природата на едно-единствено незащитено място.

8. Косматият Ведна храст



Храстът с това интересно име расте само и единствено в провинция Лимпопо в Южна Африка. Описан е за първи път през 1996 година. Подобно на кактуса е силно застрашен, защото много хора го берат и продават за декоративни цели, а това драстично намалява популацията му.

Снимки: www.bbc.com

Вижте още:
Растенията също общуват помежду си
Приказните скулптури от растения на ботаническата градина в Атланта
Най-добрият хищник сред растенията е росянката



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град