Лаборатория

Начало | Лаборатория | Да си направим дъжд като истински господар на природата

Да си направим дъжд като истински господар на природата

Аз детето | 2016-09-23

Да си направим дъжд като истински господар на природата

Дъждът е много интересно явление на природата. За нас често пъти е просто обикновена вода, която се излива от небето и пречи на най-хубавата ни разходка или игра с приятели, но за природата дъждът е необходим и полезен, колкото и слънцето. Всъщност може би не се замисляме често, но той е полезен и за нас. Освен че полива всички растения и помага на дивите животни да се напият, той се използва и за производство на енергия. Дъждът се образува от кондензацията на водната пара, намираща се в атмосферата в капки вода, достатъчно тежки, за да започнат да падат към повърхността на земята. Възникването на дъжда е резултат на два процеса, понякога протичащи едновременно – нарастването на концентрацията на пара и охлаждането на въздуха.

Най-често срещаната причина за дъждове е образуването на масиви от пара при придвижването на атмосферните фронтове. При наличието на достатъчно влага и издигащи се въздушни течения, валежът пада от купесто-дъждовни облаци и може да формира тясна дъждовна ивица. В планинските области са възможни силни валежи при издигане на въздушни маси по наветрения склон. Виждате ли, не е толкова обикновен, колкото ни се струва.

Никак не е лесно да се образува дъжд, но за да разберете по-добре това, защо не си направим малък забавен експеримент. Научните експерименти са толкова по-забавни, за да се научат разни неща. А този е толкова лесен... Единственото, което трябва да направите преди да започнете е да помолите някого за помощ, защото ще ни трябва и малко вряла вода, а това често е опасно. И така след като сте си осигурили помощ ще ви трябва само и:

  • тенджера
  • вода
  • ледени купчета
  • готварска ръкавица

Трябва да направите само няколко прости неща:

Помолете възрастният да сипе водата в тенджерата и да я остави да заври на котлона. През това време вие се подгответе – вземете си купчета лед и сложете готварската ръкавица. След това внимателно задръжте кубчето лед над парата от врящата вода. Е, има ли дъжд? Колко интересно...

Защо се получава така?

Обяснението е много просто – студената повърхност на кубчето лед се опитва да охлади парата от врящата вода и тя се променя обратно във вода под формата на капки дъжд. Както вече ви казахме, по подобен начин се образува и истинският дъжд. Дъждът като правило се образува в смесените облаци – предимно слоесто-дъждовните и високо-слоестите, които при температури под 0 °C съдържат преохладени капки и ледени кристали. Когато се получи пренасищане по отношение на кристалите, се стига до тяхното увеличение при едновременното изпарение на капките. Ставайки по-големи и по-тежки, кристалите падат от облака, завличайки със себе си и преохладените капки. Когато навлязат в долната част на облака или под него, където температурата е 0 °C или над нея, те се топят, превръщайки се в дъждовни капки. По-малка роля в образуването на дъжда има сливането на отделните капки помежду им.

Вижте още:
7 особени факта за дъжда, които не знаехте



Коментари
1 коментар

Яница , 9 г.,

Публикувано на 25.09.2016

ЯКО,и то много

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град