Лаборатория

Начало | Лаборатория | Градина от кристали само за една нощ

Градина от кристали само за една нощ

Аз детето | 2016-11-08

Градина от кристали само за една нощ

Всеки млад учен и експериментатор трябва да е правил поне веднъж експеримент с кристали – те са забавни, интересни и доста впечатляващи, не сме ли прави? Приличат почти на вълшебство, сякаш сте забъркали някаква магическа отвара от обикновени съставки. Особено когато можете да си направите много, при това само за една нощ в хладилника у дома. Не ви трябва нищо друго. Не ни вярвате ли, тогава опитайте това. Ще се почувствате така, сякаш сме първа пролет, само че на друга планета или в някое вълшебно кралство, защото ще си направите истинска цветна градина от кристали. Всеки се впечатлява от това, а и кристалите издържат дълго време, така че можете дори да го занесете в училище и да го покажете на учителите си, те със сигурност ще го харесат, а приятелите ви ще се впечатлят. Готови ли сте за малко научна магия? Ето как да си направите!

Ще ви трябват:

  • английска сол – продава се в повечето магазини
  • чист буркан, (трябва да е чист отвътре и по възможност махнете етикетите, за да се наслаждавате изцяло на експеримента)
  • водни боички
  • вода
  • каничка за измерване
  • вилица
  • четка за боичките
  • чаша

Да експериментираме:

Първо трябва да ви кажем, че наистина имате нужда от каничка с отбелязани милилитри на нея, защото както знаете, всеки учен работи с точни мерки, за да се получи един наистина успешен експеримент. Първото, което трябва да направите е да сипете 300 милилитра английска сол в буркана. След това да сипете в измерителната каничка и 300 милилитра топла вода, направо от чешмата. Сетне изберете любимия си цвят и намокрете четката, с нея намокрете боичката, пак потопете четката във водата и пак в боичката. Все едно рисувате, само дето правите нещо още по-вълнуващо. Така направете около 5-6 пъти за светъл цвят и около 10 за по-тъмен. След това махнете четката, приберете боичките и внимателно сипете водата при солта.

Забравихме да ви кажем, ама и сега не е късно, че работата с боята трябва да направите бързо, докато водата не е изстинала много, иначе кристалите може и да не станат така красиви. След като водата и солта са на едно място с вилицата разбърквате вълшебната смес за около 1-2 минути, докато солта се разтвори хубаво. Използваме вилица за бъркането, защото с нея е по-лесно. По-опитните от вас ще забележат, че на дъното на буркана е останало малко сол – това не бива да ви притеснява, със сигурност няма как всичката да се разтвори само с бъркане, но ако сте бъркали две минути, всичко е точно.

Следва и последната и най-важна стъпка, за която трябва да имате търпение. Оставете вашата вълшебна смес настрани, докато изстине. След това я сложете в хладилника и изчакайте една нощ или един ден, ако сте имали време да направите този експеримент сутринта. Ако пък сте нетърпеливи можете да погледнете и след 3 часа и да видите как цветните кристалчета са започнали да се образуват още тогава. Но за най-добър резултат трябва да изчакате достатъчно дълго.

Накрая има и награда за търпението ви! Извадете внимателно буркана от хладилника. Възможно е да е останала малко течност. Ако има нещо такова вземете салфетка или тоалетна хартия и леко и внимателно попийте течността.

Това е всичко, сега виждате своите красиви кристалчета. Ако експериментът ви е харесал, можете да си направите още такива бурканчета, а дори и цяла тава. В тава също става. Можете да смесите няколко цвята заедно и да видите какво ще се получи.

Защо се получава така?

Процесът, който сте успели да направите и да видите е химически и се нарича кристализация. Подходящо, нали? Подобни кристали, но доста по-големи често се образуват в природата, когато течността се охлади и започне да се втвърдява. Точно както направихте и вие. Това се случва, защото молекулите в течността не се чувстват в „нормалното“ си състояние и се опитват да го запазят като се съединяват една с друга, за да останат стабилни. Те правят това много, много пъти, като всяка се стреми да се прикрепи там, където има най-много молекули. Ето така накрая се получават и кристалите.

В природата кристали могат да се образуват, когато например магмата се охлажда. Ако се охлади бавно се получават огромни кристали, някои от които са доста ценни. По почти същия начин се образуват и диамантите, рубините, изумрудите.

Вижте още:
Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент
Да си „отгледаш“ кристал от камък



Коментари
1 коментар

Никол Бояджиева, 11 г.,

Публикувано на 18.11.2016

Това е много якооооооо. Ще се опитам да го направя!!!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град