Лаборатория

Начало | Лаборатория | Цветя от зеленчуци

Цветя от зеленчуци

Аз детето | 2016-04-18

Цветя от зеленчуци

Винаги сте искали да имате малка собствена градинка? За предпочитане такава, в която не растат плевели и не е нужно да прекопавате? Градина, която не ви създава работа, а просто така си я има, и дори е преносима. Е, такова нещо няма, ще си кажете. Що за градина е това? С изкуствени цветя? Не, съвсем истинска малка градинка! Обещаваме!

За нея ще ви трябват:
една чиния
кухненска хартия
моркови
репички

Какво се прави:
Когато мама прави салата я помолете да ви отреже главичките на морковите и репичките. След това скъсайте няколко листа хартия и ги навлажнете. Но наистина само ги навлажнете, защото ако са съвсем мокри, градинката ви ще отплава нанякъде. Сложете навлажнената хартия върху чинията. Върху нея сложете и зеленчуковите главички. Сега се въоръжете с търпение и наблюдавайте градинката. Единственото от което тя се нуждае, е да я поливате всеки ден с по малко вода, за да остане хартията влажна.

А след няколко дни и търпение градинката ще ви възнагради. Ако сте се грижили добре за нея, от главичките на зеленчуците ще израстат листа. Хранителните вещества запазени в главичките ще подпомогнат растежа на листата. Но все пак запомнете, че след 12 дни листата може и да увехнат, защото хранителните вещества ще се изчерпят.

Защо се получава така?
В главичките, т. е. удебелената горна част на грудката или в най-долната част на стеблото, морковите и репичките складират хранителните си вещества. Ако те ежедневно получават по малко вода, е, няма наистина да развият корени или да израстат до небесата, но ще намерят сили в себе си да изкарат по няколко листа.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град