Лаборатория

Начало | Лаборатория | Изключително интересна и любопитна ненютонова течност

Изключително интересна и любопитна ненютонова течност

Аз детето | 2017-01-12

Изключително интересна и любопитна ненютонова течност

Всички знаят, че не трябва да се носи вода в решетка, нито да се яде супа с вилица, нито пък да пълниш шише с дупка на дъното, защото водата или течността просто ще изтече и няма да направиш нищо. Всеки знае, че течността е едно от трите класически агрегатни състояния на веществото. А едно от основните свойства на течностите е течливостта (или флуидността) – точно това, за което вече ви казахме или казано по-научно: Ако към течността, която се намира в равновесие, се приложи макар и много малка външна сила, възниква поток от частици в тази посока и течността започва да тече. Флуидността няма граница и се дължи на факта, че позициите на атомите в една течност не са постоянни. Но дали това наистина е така? Предлагаме ви като едни истински учени да направите този изключително интересен експеримент и да разкриете и малко познатата друга страна или друго свойство на течностите. Сигурни сме, че дори самите вие ще се удивите от ефекта!

Ще ви трябват:
1 чаша топла вода
1 супена лъжица нишесте
боя за храна – цветът е по ваш избор
купичка
лъжица
стар вестник или кърпа

Прави се само с четири лесни стъпки, а е просто страхотно:

1. Изсипвате водата в купичката. 

2. Към нея добавяте и нишестето. Нашата „рецепта“ е за много малко течност, но ако искате повече просто променете количеството, като знаете, че водата и нишестето трябва да са в съотношение 1:1. Тоест 2 чаши вода и 2 супени лъжици нишесте, 3 чаши вода и 3 супени лъжици нишесте.

3. С помощта на лъжицата хубаво разбъркайте, докато се получи като смути, течно, но и леко плътно.

4. Добавете няколко капки оцветител за храна за по-хубаво и отново разбъркайте за около 2-3 минути.

Това е всичко? Ще попитате сега и къде е експериментът. Много просто! Постелете на масата стар вестник или кърпа и изсипете гъстата течност отгоре –  ако се страхувате да не се изцапате можете да ползвате и ръкавици и я ударете. Да, правилно прочетохте – ударете я няколко пъти с ръка. Сега вече не прилича много на течност, нали? По-скоро на някакво твърдо тяло. Е, това е, не е ли удивително?

Какво е това?

В природата съществува един особен вид вещества, наречени „ненютонови течности“. Те са получили това име заради своето нестандартно поведение: в спокойно състояние те са просто нормални течности, но при рязък и силен удар започват да приличат на твърди тела. Точно това направихте и вие, такова интересно и специално вещество.



Коментари
3 коментара

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Яко

Ники , ,

Публикувано на 18.06.2017

По-скоро 1 лъжица вода и 1 чаша нишесте! На вестник няма да стане, защото водата ще попие във вестника, той разбира се ще се намокри и ще се скъса!

Славена Сребрекова, 11 г.,

Публикувано на 06.06.2018

Получава се слайм

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град