Лаборатория

Начало | Лаборатория | Искате ли да разберете как и дали дишат растенията? Направете този интересен експеримент

Искате ли да разберете как и дали дишат растенията? Направете този интересен експеримент

Аз детето | 2016-03-16

Искате ли да разберете как и дали дишат растенията? Направете този интересен експеримент

Макар днес капризната Баба Марта отново да ни изненада с не така хубаво и пролетно време каквото очаквахме, сигурни сме, че то ще дойде съвсем скоро и никой няма да може да го измести. Така че още в първия слънчев ден се пригответе за голяма научна забава!

Всеки знае, че човек или животно издържа дълго време без да се храни, но може да живее едва няколко минути без да диша. Всички живи организми дишат и под всички разбирайте и растенията, колкото и странно да звучи това. Сигурно ще забележите и по себе си, че когато говорим за дишане, в главата ни първо веднага изниква мисълта, че дишаме само ние и животните. Това обаче не е съвсем вярно – растенията също дишат, макар и не така видно като нас или пък просто ние не знаем как да го видим. Или поне досега, но с помощта на този лесен и приятен експеримент ще се уверите сами, че растенията дишат и то по неподозиран начин.

Ще ви трябват:

дълбока и прозрачна купа


голямо зелено листо от растение


вода


слънчева светлина

Какво се прави:

Много е лесно! Първо напълнете купата с хладка вода. След това си намерете листо, но трябва да е сега откъснато от растението, а не паднало, за да е още активно. Сложете го във водата, така че да се потопи цялото и го оставете на място с много слънчева светлина – на перваза на прозореца или на балкона. И накрая просто остава да чакате.

Да, чакането не е малко, поне няколко часа и често не е приятно, но знайте, че истинските експериментатори понякога трябва да чакат, за да видят страхотния ефект накрая. Затова може би подходящото време за началото на експеримента е преди обяд, преди разходка или преди училище.

И така след няколко часа, когато се върнете, гарантирано ще видите интересен ефект. Малки мехурчета, които са навсякъде по листото и по ръба на купата. Ето така доказахте и видяхте, че растенията също дишат.

Защо става така?

Това, което виждате е част от процеса на фотосинтеза, при който листата превръщат слънчевата светлина в енергия. Тази енергия е необходима на растението, за да „премахне“ хранителните вещества и елементи, от които вече не се нуждае. Точно така и диша и това виждате вие – листото отделя кислород, мехурчетата във водата, и приема въглероден диоксид.

Фотосинтезата играе важна роля в глобалната екология на Земята – освен че поддържа нивото на кислород в атмосферата, почти всички организми (изключение са само слабо разпространените хемоавтотрофи) зависят пряко или непряко от нея, за да си набавят енергия. Фотосинтезата е източник не само на енергия, но и на въглерода в органичните съединения, образуващи телата на организмите. Около 100 милиарда тона атмосферен въглерод годишно се превръщат чрез фотосинтезата в биомаса.

Вижте още:
Уникалните и чудновати растения в пустинята
Имат ли растенията скрита сила?
Защо растенията растат нагоре?



Коментари
4 коментара

яница , 9 г.,

Публикувано на 19.03.2016

много е яко

Дарвин , ,

Публикувано на 22.01.2020

Много погрешно е написано. Вие демонстрирате фотосинтеза, а я наричате дишане. Това са два отделни процеса, които протичат едновременно в растенията.
От редакцията: Забележката ви е правилна, фотосинтезата и дишането не са едно и също.

Рая , 12 г.,

Публикувано на 27.03.2020

Много е як и показва че растенията дишат.

Архимед , ,

Публикувано на 01.04.2020

Абсолютно е прав Дарвин, процесът, за който е необходима слънчева светлина и който се демонстрира е фотосинтеза. Отделени са мехурчета от кислород. Тя протича едновременно с процеса дишане, при който се отделя въглероден диоксид отново през листата

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град