Лаборатория

Начало | Лаборатория | Ябълки играят бокс?

Ябълки играят бокс?

Аз детето | 2016-10-14

Ябълки играят бокс?

Обичате ли да гледате бокс? А виждали ли сте някога плодове да са на ринга? Сега ще кажете, че това е невъзможно... Тогава внимавайте! И не се притеснявайте – единственият, който ще пострада в тази битка е една ябълка. Гледайте обаче веднага след този експеримент да изядете ябълките, защото ако се натъртят, бързо потъмняват. Освен това съдиите на боксовия ринг трябва да са в отлична форма, за да могат мигновено да разделят вкопчилите се един в друг съперници. Хапнете си ябълките веднага, защото съдържат много полезни витамини!

За този експеримент ще ви трябват:
2 ябълки
дръжка от метла, моп или точилка (ще служи за лост)
2 стола
канап

Какво се прави:
Вземете двата стола и ги поставете на такова разстояние един от друг, че да можете да поставите върху облегалките им лоста. Той трябва да се подава от двете страни, за да е стабилен.
Отрежете две еднакво дълги парчета канап и ги завържете откъм единия край за дръжките на ябълките да висят на разстояние две длани една от друга.

Сега остава да се наведете пред висящите ябълки и борбата може да започне. Гонг! Как, нищо ли не става? Ами да, разбира се, трябва да духнеш с все сила точно в средата между двете ябълки!

Защо се получава така?
Всичко, което ни заобикаля, е изпълнено с въздух дори и да не го виждаме. Въздухът също има тегло и упражнява натиск върху всички предмети. Този натиск се нарича атмосферно налягане и съществува навсякъде по земята. Духнеш ли между двете ябълки, за миг на това място атмосферното налягане се понижава. В същото време обаче въздухът от външната страна на ябълките ги притиска една към друга. Поради пониженото атмосферно налягане между двете ябълки натискът на въздуха от външната страна се оказва по-силен. За краткия миг на духването равновесието между ябълките се нарушава, те се задвижват една към друга и се сблъскват.



Коментари
1 коментар

Ухание на рози , ,

Публикувано на 03.02.2014

Този опит го направих, но не се получи, защото бях болен и не можех да духам толкова силно. Браво на вас!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град