Лаборатория

Начало | Лаборатория | Чудото огнеупорен балон

Чудото огнеупорен балон

Аз детето | 2015-11-02

Чудото огнеупорен балон

Всеки обича балоните и да си играе с тях, но също така всеки знае, че балоните са доста красиво, но и крехко нещо. Трябва много да внимаваме и да ги пазим от остри предмети например, защото лесно може да се спукат. Трябва да ги пазим и от огън и горещи неща като печката например, защото отново ще стане същото. Въпреки това сега за вас сме приготвили един експеримент, чрез който направо ще сътворите чудо. Трябва обаче да ви предупредим и да внимавате, защото ще използваме и запалена свещ, бъдете внимателни! И така, какво ви предлагаме, само си представете колко ще впечатлите всички, когато им покажете как можете да доближите балон до запалена свещ и той да остане цял!

За експеримента ще ви трябват:

два ненадути балона
свещ
студена вода

Ще ви отнеме само 5 минути да опитате:

Първо запалете свещта или помолете някой да го направи. Надуйте единия балон и много леко и бавно го приближете към свещта. Какво става? Пука се още преди дори да е докоснал пламъка, нали, толкова е крехък. Но как тогава, мислите си, другият няма да се спука. Има една толкова проста тайна. Напълнете балона с малко студена вода, около половин чаша. След това отново го надуйте. След това отново го приближете към запалената свещ. Какво става? Балонът се държи геройски, нали? Може дори да видите черно петно, като сажди от външната страна на балона, която е над пламъка, но той не се пука. Не е ли това едно малко чудо?

Защо се получава така?

Пламъкът от свещта нагрява всичко, което е поставено над него. Това означава, че нагрява и двата балона. Материалът от който е направен балонът се нагрява бързо и става твърде слаб, за да устои на натиска на въздуха вътре в него. И в крайна сметка той се пука. Как тогава това обаче не става и с втория балон? Много лесно, цялата тайна е във водата. Тя абсорбира по-голямата част от топлината на пламъка. Затова самият балон не става толкова горещ и не се пука. Водата е особено добра в абсорбирането на топлина. Всички знаем, че водата започва да кипи при 100 градуса, така че, сами виждате, може да поема много топлина. Отнема 10 пъти повече топлина да се повиши температурата на 1 грам вода, отколкото на един грам желязо. От друга страна, когато водата изстине, тя освобождава голямо количество топлина. Ето защо районите в близост до океаните и други по-големи водни басейни не са чак толкова студени през зимата, както области със сходен климат и географска ширина, които се намират на сушата.

Вижте още:
Може ли балон да не се спука с игла?
Балони и хелий – вълшебната комбинация за страхотно летене



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град