Лаборатория

Начало | Лаборатория | Духът от бутилката

Духът от бутилката

Аз детето | 2016-10-25

Духът от бутилката

Казват, че уж няма духове, но има неща, които ни изглеждат странни. Какво бихте си помислили ако видите монета да скача върху гърлото на бутилка, без някой да я докосва или клати бутилката. Как бихте обяснили това ако не с духове?
Да, прави сте, това не е духове, а просто физичен експеримент.

За него ще ви трябват:
1 празна стъклена бутилка
монета от 1 лев
хладилник

Какво се прави:
1. Поставете празната стъклена бутилка в хладилника за два часа.
2. После я извадете и я сложете на масата пред вас.
3. Сложете монетата да легне върху гърлото на бутилката. Сега обгърнете шишето отстрани плътно с длани. Концентрирайте се.... хоп...! Нека сега пак някой каже, че духове няма.

Ако сте направили всичко както трябва монетата ще "танцува" върху отвора на бутилката! Е, не точно танцува, но по мъничко се повдига от шишето. И това само с ръце и без никаква магия!

Защо се получава така?
И така, бяхме на едно мнение, че в бутилката няма духове! Тук действат най-обикновени физически сили. Шишето излиза от хладилника, т. е то и въздухът в него са студени. Като го обгърнеш с топлите си длани, шишето и въздухът в него се затоплят. Така той се разширява  и повече не се събира в шишето. Част от него търси изход навън. Това може да стане само през отвора на бутилката, а той е запушен от монетата И докато въздухът си търси път, тя от време на време се повдига нагоре.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град