Лаборатория

Начало | Лаборатория | Дъга в буркан – готин цветен експеримент

Дъга в буркан – готин цветен експеримент

Аз детето | 2016-05-25

Дъга в буркан – готин цветен експеримент

Дъгата! Това пленяващо многоцветно явление омайва малки и големи още от незапомнени времена. В миналото дъгата е била свързана с множество магьоснически сюжети, но ние, хората от епохата не технологиите, сме разкрили част от нейната загадъчност. Въпреки това за нас тя си остава необикновено красиво и магическо цветно явление, което колкото и пъти да видиш винаги ще гледаш с притаен дъх. Колко пъти след дъжд сте поглеждали навън и сте се усмихвали казвайки “Каква чудесна дъга!"? Дъгите обикновено се появяват само след дъжд, защото слънчевите лъчи се пречупват през дъждовните капки. Това много прилича на това, което ще видите ако се вгледате в призма огряна от слънчева светлина. И в двата случая трябва да имаме две неща: източник на светлина и прозрачна субстанция като стъкло или вода. Но какво ще кажете за следното: да си направим дъга в буркан по съвсем различен начин, която ще ни научи не за пречупването на светлината, а за нещо далеч по-интересно, което не всички знаят. Е, какво ще кажете искате ли готина дъга в буркан?

За нея ще ви трябват:

  • 1 буркан
  • 1/2 чаша син препарат за миене на съдове
  • 1/2 чаша зехтин
  • 1/2 чаша спирт
  • 1/2 чаша царевичен сироп
  • оцветители за храна
  • вода
  • лъжици
  • купички


Ако следвате точно инструкциите не е никак трудно и става страхотно:
1. Нека първо направим виолетовия цвят на дъгата. За тази цел в едната от купите изсипете царевичния сироп и към него добавете капка синя и капка червена боя. Разбъркайте хубаво, след само 3 минути трябва да имате красив виолетов цвят.
2. Внимателно го изсипете в буркана.
3. След това още по-внимателно изсипете препарата за миене на съдове.
4. Вземете друга купичка и в нея смесете половин чаша вода с две капки зелен оцветител за храни. Отново разбъркайте за три минути и изсипете и това в буркана. Запомнете, че е много важно да не разбърквате нищо в буркана и да не го клатите много, иначе дъгата няма да се получи така хубава.
5. След това изсипете и зехтина в буркана.
6. В друга купи смесете спирта с две капки червена боя. Пак разбъркайте и пак изсипете в буркана.

След това оставете буркана зе 5 минути да почине и погледнете. Не е ли прекрасна дъга в буркан.



Защо се получава така?
Много е интересен въпроса защо всички течности, които сте изсипали в буркана си седят на слоеве, като при истинска дъга и не се сместват един с друг. Това е така, защото всяка от течностите има различна плътност. Царевичният сироп е най-плътен и затова седи на дъното. Препаратът за съдове, не е чак толкова плътен като царевичния сироп, но е по-тежък от зехтина и затова седи между зехтина и царевичния сироп и т. нат. Всяка течност си е заела своето място. Разбира се дъгата се получава и защото сме добавили течностите в правилния ред на плътност – от най-плътната, до най-леката. Какво мислите, че ще стане ако ги добавите обаче в обратен ред. Няма да ви кажем, опитайте сами като истински експериментатори!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град