Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | 3 лоши навика, които буквално разрушават PC-то и лаптопа ви

3 лоши навика, които буквално разрушават PC-то и лаптопа ви

Аз детето | 2023-09-28

3 лоши навика, които буквално разрушават PC-то и лаптопа ви

Нищо не трае вечно – особено технологиите – но вашият компютър може да издържи доста години, ако се отнасяте добре с него. Ако лаптопа или PC-то ви се разваля по-рано, отколкото смятате, че трябва, има шанс вие да сте този, който му помага за това с някои особено лоши навици. Ето някои от най-лошите неща, които можете да направите на компютър, без дори да осъзнавате, че правите нещо нередно.

1. Пренебрегване на проблемите с прегряването

Топлината е смъртен враг на вашия компютър. Ако компютърът ви се нагрее твърде много, процесорът може да се забави, за да поддържа температурите разумни, или дори да се изключи напълно. Работата при високи температури за продължителни периоди може също да намали живота на вашия процесор, вентилатори и батерия – да не говорим, че компютърът ви ще стане много по-шумен. За настолни компютри решението е доста просто: Уверете се, че кутията ви има адекватен въздушен поток, с достатъчно вентилационни отвори и вентилатори, за да поддържа хладния въздух да преминава през компонентите. Дръжте го далеч от тесни шкафове и други пространства, които задържат топлината. Вероятно искате да почиствате праха от време на време от частите, но се уверете, че преди това сте прочели как се прави.

Лаптопите, от друга страна, изискват малко повече грижи. Тяхната преносимост води до много лоши навици, като поставяне върху одеяло или друга мека повърхност. Това блокира въздушния поток под лаптопа и потенциално през лаптопа (ако одеялото покрива вентилационните отвори). Когато е възможно, използвайте лаптопа си на равна повърхност (където гумените крачета обикновено го повдигат от бюрото) или поне се уверете, че в скута ви няма одеяла и други неща, които могат да блокират въздушния поток. Бюрата (твърдите подложки), които могат да се държат и в скута, са добър начин да гарантирате, че лаптопа ще се охлажда. Освен това за лаптопите важат същите правила като за настолните компютри: не го оставяйте на горещи места (като кола в слънчев ден) и издухвайте праха от време на време. Ако овърклоквате, внимавайте да наблюдавате тези напрежения и температури. Също така винаги е добра идея да наблюдавате температурата на процесора за всеки случай.

2. Не оставяйте мръсотията, праха и течностите да се развихрят

Всички компютри натрупват малко прах с течение на времето, което кара компонентите им да загряват, а вентилаторите да работят по-усилено. Въпреки че редовното им почистване може да помогне, сигурно ще искате да предотвратите попадането на някои неща в компютъра ви на първо място. Например козината на домашните любимци ще изостри тези проблеми, а поставянето на вашия настолен компютър на пода ще гарантира, че повече от този прах, косми и отломки ще бъдат засмукани във всмукателния отвор. И ако имате килим на пода, може да блокирате входящия вентилатор на захранването. Дръжте компютъра си на бюро.

Също така трябва да избягвате да ядете и пиете близо до вашия компютър или поне да внимавате, когато го правите. Попадането на трохи в клавиатурата ви е не само отвратително, но може да повреди превключвателите или да направи определени клавиши по-трудни за натискане. Дори добронамерени движения, като почистване на екрана с препарат, могат да въведат течност там, където не трябва да бъде. Затова напръскайте подходящ препарат за почистване на екрани върху микрофибърна кърпа, а не върху екрана.

3. Небрежно боравене с вашия лаптоп

Докато настолните компютри се ползват от лукса да седят удобно у дома, лаптопите са обект на всякакви злоупотреби. И колкото повече злоупотребявате с него, толкова по-вероятно е да повредите нещо. Виждали сме хора да вдигат лаптопи като ги държат за дисплея, да отварят пантата от едната страна с твърде много сила и да хвърлят компютъра си на дивана от другата страна на стаята! Виждали сме дори хора да използват затворени лаптопи като подложка за напитки! Това не се прави в никакъв случай. Но ако вашият лаптоп има традиционен въртящ се твърд диск вместо SSD, хвърлянето или разклащането на компютъра – особено ако устройството е активно по това време – може да доведе до разместване на главата или докосване на повърхността на диска. Не е обичайно, но ако това се случи, ще имате лош ден, особено ако не сте архивирали данните си. Вашият лаптоп е скъпа вещ, така че е важно да се отнасяте към него като към такава.

Прочетете и още полезни съвети:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град