зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли точно на колко човешки години е кучето ви? Има начин да разберете!

Знаете ли точно на колко човешки години е кучето ви? Има начин да разберете!

Аз детето | 2021-08-24

Знаете ли точно на колко човешки години е кучето ви? Има начин да разберете!

За нас хората на колко години сме е по-важно отколкото за животните, но понякога не ви ли се е искало да знаете точно на колко човешки години е кучето ви или това на най-добрия ви приятел? Най-вероятно знаете приблизителната възраст, но любопитни ли сте да разберете точната? Може би сте чували, че една кучешка година се равнява на седем човешки. Ново проучване обаче доказва, че съотношението 1 към седем не е вярно, тъй като кученцата растат много по-бързо от децата на същата възраст. По-точното изчисление е сложно да се направи наум – естественият логаритъм от възрастта на кучето се умножава по 16 и след това се добавя 31.

Генетически доказателства сочат, че кученцата растат с много по-бързо темпо от по-големите кучета. Това означава, че вероятно грешно сме трансформирали кучешките години в човешки. Според изследователите възрастта на шест годишно куче се сравнява с 60 човешки. Трей Идекер, съавтор на новото проучване казва: „ Възрастта на едногодишно кученце и изненадваща – тя съответства на тази на 30-годишен човек.“

Учените откриват, че съответствието между човешките и кучешките години се променя с времето. В началото на живота кученцата се развиват много по-бързо от хората, но когато кучето остарява, темповете се забавят. Кученце на 8 седмици е приблизително на същата възраст като 9-месечно човешко бебе. Куче на 1 година съответства на 31-годишен човек, а 4-годишно куче се доближава до човек на 53 години.

Формулата, която според учените трябва да използвате, за да определите възрастта на кучето е: човешка възраст = 16 х ln (кучешката възраст) +31. Човешката възраст на кучето може да получим като умножим 16 по годините на кучето и добавим към резултата 31. Въз основа на тази формула възрастта на шестгодишен лабрадор е 60 години. 12 годишен лабрадор ще се равнява на 70 годишен човек.

Photo by Jairo Alzate on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град