зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли защо конят е различен от понито?

Знаете ли защо конят е различен от понито?

Аз детето | 2021-07-26

Знаете ли защо конят е различен от понито?

Искали ли сте някога пони за рождения си ден? По едно или друго време повечето деца са си мечтали да получат пони като подарък. Други пък са си мислили колко ли ще е готино да могат като Пипи Дългото чорапче да си гледат кон на балкона! Когато повечето от нас чуят думата „пони“, си мислят за малък кон. Всъщност не е необичайно хората да предполагат, че понито е просто малко конче, което още не е пораснало. Истината обаче е, че понитата и конете не са два етапа на развитие на едно животно. Те всъщност са различни, макар и сродни и доста сходни същества. Понитата остават малки дори когато вече са възрастни.

Всички видове коне са известни като еднокопитни. Експертите по еднокопитни измерват височината на животните в мерни единици, наречени ръце. Ръката е приблизително 10 сантиметра, което е средна ширина на човешка длан. Основната разлика между понита и коне е височината. Конят обикновено се счита за еднокопитен, който е висок най-малко 14,2 ръце. Понито, от друга страна е еднокопитно по-малко от 14,2 ръце. Това обаче не е съвсем задължително правило. Има коне с височина по-малка от 14,2 ръце, а има и понита, които са по-високи от 14,2 ръце. Защо? Отговорът е, че понитата и конете се различават по други важни неща освен по тяхната височина.

Понитата освен че са по-ниски от конете, имат и други характеристики, които ги правят различни от породите коне. Те и конете имат различни конформации. Това означава, че те имат разлики в костните си структури, мускулите и общите пропорции на тялото. Например, понитата са набити и по-силни (за размера си) от конете. Те са по-толерантни към студеното време и имат добра издръжливост, което ги прави добри работни коне. Понитата също са много интелигентни. От човешка гледна точка това означава, че понитата може да са по-упорити от кон. Физически понитата обикновено имат по-дебели гриви, които им помагат да се предпазват от студа. Те имат по-къси крака и по-широки гърди, както и по-тежки кости, по-дебели вратове и по-къси глави.

По същия начин има породи коне, които не растат по-високи от 14,2 ръце, но не споделят същите характеристики на понитата. Примери за тези породи включват каспийски, американски миниатюрни, моргански и исландски коне. Въпреки по-ниския си ръст, тези еднокопитни животни се считат за коне, защото се различават доста от понитата.



Коментари
1 коментар

Бела и конете , ,

Публикувано на 26.08.2021

Интересна статия! Наистина понитата не са малки коне. Те са порода коне. Аз обичам повече конете, защото са по-грациозни и са най-подходящи за езда.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град