зоокът

Начало | зоокът | Еленът, който се мисли за крава е спасен и отново ще бъде елен!

Еленът, който се мисли за крава е спасен и отново ще бъде елен!

Аз детето | 2021-09-28

Еленът, който се мисли за крава е спасен и отново ще бъде елен!

Елен се мисли за крава в Родопите. Макар че звучи смешно, това създава проблеми на хората в кърджалийското село Кьосево, защото еленът ежедневно обикаля с част от стадата и наранява крави с огромните си рога. Лопатарът бил разселен в района преди години и радвал местните жители, но сега им създава проблеми. Всяка сутрин, щом стадото на Сюлейман поеме към покрайнините на село Кьосево, към кравите се присъединява и един странен рогат. Еленът, който е диво животно, вече повече от две години прави опити да се сприятели с говедата. Той е част от над 240 разселени негови събратя през годините в района.

Животното се е откъснало от естествената си среда като малко и се е привързало към стадо крави. От тях бозаело и до днес дори пасе с тях, но вече е голямо, има рога и създава проблеми, мислейки си вероятно, че си играе с големите животни.

Еленът започнал да влиза в оборите. Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона. „Дойдоха да видят дали проблемът съществува. Видяха, че еленчето обикаля с кравите. Казаха, че до септември месец не могат да направят нищо. Вече е септември, но нищо не се прави, хората искат решение на проблема“, казва кметът на село Кьосево Нурхан Юмер. Решение се е търсило, но безрезултатно. „Стреляно е с гумени куршуми, за да избяга, да се върне при стадото си, но еленът пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но друго не можем да направим“, коментира Васил Дончев – председател на Ловно-рибарско дружество Кърджали.

Бъдете спокойни обаче, интересното еленче вече е спасено и отново ще се учи да бъде истински елен! Кметът на община Кърджали Хасан Азис откупи елена от ловното дружество. Стажантът на „Новините ON AIR“ Елеонора Дъбова пое инициативата и прие животното в семейния зоопарк. Със случая са ангажирани ветеринари и местни хора от селото.

Първият опит грациозният обитател на гората да бъде упоен и транспортиран се оказа неуспешен. Еленът се скри. Стигна се до часове на дебнене из гористата местност на Кьосево, а впоследствие часовете се превърнаха в дни. През това време еленът продължи да притеснява местните. Непрестанните опити дадоха резултат и след точно шест дни еленът лопатар бе упоен и заловен. Кметът на село Кьосево Нурхан Юмер коментира, че хората от селото са били повече от щастливи. „Много се радвам, много. Еленът е упоен, ще черпя тогава“, добави той.

Животното бе поставено в специален сандък. Около 22 ч. документите по прехвърлянето бяха предадени и започна преместването в транспортната клетка. Тази сутрин еленът пристигна в своя нов дом и ще бъде в карантина един месец, а след това ще бъде пуснат на свобода сред истински свои. В акцията с щастлив край се включиха кметът на община Кърджали, ловното дружество, собственикът на частния зоопарк в Бургас и местни хора от Кьосево.

Повече за невероятната история с още по-невероятен щастлив край вижте в репортажа на хората помогнали за този интересен случай Bulgaria ON AIR!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град