зоокът

Начало | зоокът | Дегу – най-важните неща, които да знаем за този екзотичен домашен любимец

Дегу – най-важните неща, които да знаем за този екзотичен домашен любимец

Аз детето | 2021-08-14

Дегу – най-важните неща, които да знаем за този екзотичен домашен любимец

Малки лапки, черни мънички и живи очички, красива и дълга опашка... Сега не описваме някоя катерица, която сме видели в парка, нито голяма мишка или малък плъх. Запознайте се с дегу или т. нар. чилийска катерица. При вида на група от тези животинки в зоомагазина в сърцето на всяко дете се поражда желание за покупка. Дегуто изглежда като екзотичен, интересен, пухкав и много сладък домашен любимец. Но всеки знае, че за да е щастливо едно животно с нас трябва да знаем и какви са правилните грижи, които да полагаме за него. Наясно сме и че всяко животно си има своите особености. Затова е добре преди да се хвърлим към покупката и гушкането на дегу, да помислим дали имаме подходящите условия за него и ще можем ли да се грижим както трябва. За да бъдат подслонени по подобаващ начин, дегу се нуждаят от просторен кафез, който не бива да е по-малък от кафезите, в които се отглеждат морските свинчета. Можете ли да осигурите полагането на достатъчно грижи за животното? Съществува ли възможност някъде или някой да се грижи за животните по време на ваканциите? Малко преди отпуската вече е късно да се притеснявате за това, а изоставянето на животните, тези, които разбират, че вие отивате някъде... това за тях е истинско мъчение.

Така че преди да протегнете ръцете си към дегу ето и какви са основните грижи, които трябва да полагате всеки ден за това симпатично животинче.

Какво точно е дегу?

Дегу е член на семейството на гризачите Octodontidae, което в буквален превод означава „осмозъби“. Животинчето от това семейство са свързани най-много с морските свинчета и чинчили, въпреки че последните проучвания показват, че те много приличат и на зайците. Родината на това животинче е Чили. Там можете да ги видите навсякъде: от крайбрежните равнини до Андите. Живеят в групи от по 100 и 200 екземпляра и копаят много сложни дупки с тунели, в които дори си правят отделно тоалетна и място където да спят, а също и да се хранят. Хубавото на дегуто е, че е дневно животинче, което означава, че точно като нас през нощта спи. Което пък означава, че обича да си играе с хората през деня. Затова е много предпочитан домашен любимец за разлика от неговите „братовчеди“, които в повечето случаи са нощни животни.

Продължителността на живота на дегу е около пет до девет години, въпреки че в природата е само една до две години. Едно възрастно дегу е с дължина около 15 см. Козината е в жълто-кафяв цвят. Гризачът има закръглена глава с големи уши и сплескан нос. Има тъмни и големи очи, които са разположени така, че с тях да могат да виждат повече и така да се предпазват лесно от хищника. Зрението им е силно развито. Особеност при опашката на дегуто е, че ако се хване за нея, кожата ѝ може да се скъса и да се отдели от мускулатурата. Така то лесно може да се предпази от хищника. Този гризач не показва признаци на болка и ако не настъпят усложнения при скъсването, мястото може много бързо да заздравее. Опашката обаче не може да израсне повторно.

Когато са у дома...

Тези животинки обичат да живеят при температури до 20° C. Всичко по-топло от това може да ги накара да получат топлинен удар. Те са доста устойчиви дори на екстремни студове, но не обичат влажни или горещи условия. Дегуто има нужда и от постоянно движение, за да бъде щастливо и здраво. Затова трябва да има голяма клетка на няколко нива и катерушки в нея. Подовата настилка на клетката пък трябва да бъде покрита с подходяща за копаене смес като пръст или стърготини. Дървесни клони от круша, ябълка, бук и дъб са чудесни за обзавеждането на клетката, защото животинчето има нужда да ги гризе. Трябва да се осигури и колело за упражнения с диаметър поне 25 см. Освен това животинчетата имат нужда от вана с пясък, за да поддържат козината си чиста. Запомнете също така, че животинчетата от този вид са много социални и не бива да са сами, тъй като това ще ги накара да тъгуват и може дори да загинат от тъга. Те трябва да живеят поне по две заедно или пък вие да им обръщате внимание по 3-4 часа на ден.

Какво ядат?

Дегу не могат да усвояват никаква захар и въглехидрати и затова трябва да бъдете много внимателни храната им да не съдържа такива вещества. Най-добра е комбинацията от пакетирани храни за морско свинче и чинчила, които не съдържат меласа. Те също се радват на сладък картоф (но да е обелен), глухарчетата и листните зеленчуци. Освен това трябва да имат сено на разположение през цялото време.

Когато общувате с вашия любимец...

Запомнете, че дегуто обича да контактува с хора, но само когато то самото дойде и има желание да го направи. Иначе може да бъде и доста агресивно. Освен това не обича да бъде галено, освен ако отново самото животинче, покаже че иска.

След като прочетохте това, дали сте готови за дегу? Помислете още малко и докато изгледате видеото с още няколко полезни съвета от Асен Манасиев от предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR.



Image by Gerhard Gellinger from Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град