зоокът

Начало | зоокът | Един от националните символи на държавата Тринидат и Тобаго е най-новият обитател на зоопарка в София

Един от националните символи на държавата Тринидат и Тобаго е най-новият обитател на зоопарка в София

Аз детето | 2021-08-09

Един от националните символи на държавата Тринидат и Тобаго е най-новият обитател на зоопарка в София

Пет червени ибиса са най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк, съобщи пресцентърът на Столична община. От Общината уточняват, че групата птици са пристигнали от зоопарка в град Веспрем, Унгария и вече са настанени в специално изградена за тях просторна волиера във фазанерията на сектор „Птици“ в зоопарка.

Там петте ибиса разполагат с водоем и специално изградени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали. Червените ибиси обитават влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните символи на страната Тринидат и Тобаго. Типичният си яркочервен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, която се състои от ракообразни, мекотели и насекоми.

Живеят в смесени колонии, които дори включват птици от други видове. Природозащитният им статус според Световната червена книга е „слабо засегнат“, но популациите им в природата намаляват. Включени са в Приложение II на CITES (Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора), се посочва в съобщението.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град