зоокът

Начало | зоокът | Мечокът Лиъм от Софийския зоопарк най-накрая ще си има компания

Мечокът Лиъм от Софийския зоопарк най-накрая ще си има компания

Аз детето | 2021-11-08

Мечокът Лиъм от Софийския зоопарк най-накрая ще си има компания

От Сингапурския зоопарк, след 50 часово пътуване, пристигна тригодишната женска бърнеста мечка Шрея. Това бе дългоочаквано събитие, по организацията на което Софийския зоопарк работи от 2 години. През 2018 г. Столичният зоопарк бе одобрен да участва в Европейска програма за застрашените видове (EEP) за опазване на бърнестата мечка. Програмата е консервационен инструмент на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), чиято основна цел е опазването и размножаването на редки и ценни видове. По тази линия през юли 2018 г. в Софийския зоопарк пристигна мъжкият бърнест мечок Лиъм от Зоопарк Лайпциг, където е роден през 2014. Това ни нарежда сред осемте зоопаркове в Европа, които притежават този ценен и интересен вид мечка. Видът е застрашен главно поради загуба и деградация на местообитанията.

Според Световния съюз за опазване на природата (IUCN) в дивата природа на Индийския субконтинент и Шри Ланка са останали по-малко от 20 000 индивида. Координаторът на програмата определя кои индивиди да се събират и размножават. В Европа се отглеждат малко бърнести мечки в зоопаркове и те са в много случаи родствено обвързани и затова за партньорка на Лиъм бе определена младата женска бърнеста мечка от Сингапурския зоопарк на име Шрея. В сложната организация на транспорта на бърнестата мечка участваха екипите на Софийския и Сингапурския зоопарк, както и спедиторски фирми, които са обединени в една международна мрежа. Средствата за транспортирането на мечето до столичния зоопарк са осигурени от Столична Община, благодарение на подкрепата и съдействието на кмета Йорданка Фандъкова.

Сега Шрея се чувства добре след дългото пътуване. Тя излетя със самолет от Сингапур на 2 ноември 2021 г., полетът беше с продължителност 20 часа и пристигна във Виена, изминавайки около 10 000 км. На виенското летище бе посрещната от екипа на Софийския зоопарк, който я очакваше със специализирано транспортно средство, за да я поеме и закара до София. Виенското летище е най-близкото до нас летище, където може да кацне голям самолет, в който има и всички необходими условия за превоз на живи диви животни. Шрея пътува в специален сандък, изработен за нея, съгласно международните изисквания за транспортиране на такъв вид животно.

На летището във Виена за освобождаването ѝ е необходим преглед на състоянието ѝ, както и оформянето на всички необходими документи за влизането ѝ в Европейския съюз. След това сандъкът с мечката започва наземното си пътешествие. Шрея пропътува още 1 200 км по утвърден в документите маршрут и след 15 часа, преминала няколко международни граници, пристига в Софийския зоопарк на 4 ноември 2021 г. в 8:00 часа, сутринта. „След настаняването ѝ в подготвените за нея помещения Шрея се чувства добре и показа добър апетит, като си хапна грозде. Тя е много дружелюбна и общителна към хората и изследва с интерес новия си дом. Ще има нужда от спокойствие и период на адаптация от минимум 10 дни, след което ще може да се срещне и с посетителите на зоопарка, ако разбира се, климатичните условия са подходящи“, каза директорът на „Зоологическа градина – София“ ланд. арх. Добромир Бориславов.

Въпреки че се очаква Лиъм и Шрея да се харесат и да станат семейство те ще бъдат събрани заедно когато премине адаптацията на Шрея и дойде подходящият момент за вълнуващата среща. Те обаче ще живеят разделено тъй като в природата тези животни живеят поединично. Видът е известен с това, че носи малките си на гръб, докато достигнат една трета от размера на майка си. Всяко от мечетата има „запазено“ място върху гърба на майка си и малките се борят, за да го отстояват.

„Създали сме изключително добри условия за двойката. Отне ни две години да направим цялостната реконструкция за заграждението на женската бърнеста мечка в Мечкарника, изцяло с донорски средства, за които сме много благодарни, и сега Шрея ще разполага с дом от 1 декар, с естествена растителност, басейн, водопад, изкуствени скали и дървета. В края на миналата година пък домът на Лиъм беше изрисуван с графити във впечатляваща художествена композиция. И така в момента зоната за двете бърнести мечета в зоопарка е една от най-модерните на Балканите, като отговаря на всички изисквания на ЕАЗА за отглеждане на този вид.“, обясни още ланд. арх. Добромир Бориславов.

Снимка: Столична община



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град