География

Начало | География | От морето до пустинята: това е Мароко

От морето до пустинята: това е Мароко

Мирела Любенова | 2017-05-18

От морето до пустинята: това е Мароко

Денят е прекрасен – слънчев, топъл и безоблачен. Идеален е за една екскурзия, така че опаковайте багажа... не, всъщност недейте, точно за тази няма да имате нужда от нищо, освен от въображението си и интереса си към света и научаването на нови и интересни неща. Готови ли сте да ви заведем наистина много далеч? Къде мислите, че ще отидем? Може би в Австралия или пък Канада, а може би Франция? Познайте! Ето ви и няколко жокера! Дойдете ли с нас ще можете да се печете на слънце на красиви пясъчни плажове на западното крайбрежие рано сутрин. Един бърз обяд по-късно ще можете да посетите мястото където, са снимани много известни филми, а вечер ще можете дори и да яздите камила през пустинята и това на едно и също място. Къде ли може да е това? Не, не е на друга планета и не съществува само в нашето въображение. Имате ли някакви идеи? Последна подсказка: това място се намира в Африка!

Ако все още не сте познали то просто изредете всички африкански държави... Какво чухме, Мароко ли казахте? Да, познахте, точно там сме в момента!

Кралство Мароко се намира в северозападната част на Африканския континент. Западните и северните му брегове граничат със северната част на Атлантическия океан и Средиземно море. Но това не е всичко, ако пък се движите на юг и изток, бреговете ще отстъпят място на Атласките планини, които отделят крайбрежните зони от горещата, суха пустиня Сахара. Мароко споделя своите земни граници с Алжир и Западна Сахара на изток и на юг. Такова разнообразие от места няма в почти нито една държава, именно за това Мароко е любима дестинация на много туристи и както казахме режисьори на филми, които могат да намерят всички необходими условия и места за филмите си. Дом на приблизително 33 милиона души, Мароко е голяма почти колкото Калифорния в САЩ, а коренното население е смес от древни берберски народи и араби. Днес около 99% от населението са мюсюлмани, а пък Мохамед VI, владетел на кралството от 1999 година насам твърди, че е потомък на пророка Мохамед. Джамиите с високи, декорирани кули (наричани „минарета“) са често срещани в цялата страна.

Около 60% от населението живее в големи градове по крайбрежната равнина, като най-населени от тях са Маракеш, Фес, Танжер и Казабланка. Ако Казабланка ви звучи познато, това вероятно се дължи на филма със същото име, който се смята за един от най-големите филми на всички времена. Столицата на Мароко обаче е град Рабат. Мароканската икономика до голяма степен се основава на селското стопанство и фосфатните скали. Напоследък страната страда от продължителна суша и висока безработица. Кралят на Мароко остава дълбоко ангажиран с всички важни решения, въпреки назначаването на министър-председател.

Най-ранната засвидетелствана цивилизация на територията на днешно Мароко е т. нар. Капсийска култура, съществувала около 8000 г. пр. Христа. Тогава Магреб далеч не е бил толкова сух, колкото е днес, и климатът е бил благоприятен за развитието на човешките дейности. През 12 век пр. Хр. в Мароко проникват финикийците и създават пристанища, които да снабдяват финикийските градове със сол и руда. По това време берберите вече са се установили в по-голямата част от Северна Африка. Доста след първите финикийски търговци Картаген установява добри търговски отношения с берберите. До 2 век пр. Хр. се образуват няколко берберски царства, които обаче остават в сянката на Картаген или Римската империя, често бивайки техни сателити. През 40 г. сл. Хр. римляните анексират по-голямата част от територията на днешно Мароко и формират провинцията Тингитанска Мавритания. Стотина години по-късно прониква християнството, а малко след него – юдаизмът.

През 5 век сл. Хр. отслабналата Римска империя губи контрол върху провинцията. Следват нападения на вандали, вестготи и византийци. През 7 век пристигат арабите, а заедно с тях и ислямът. В следващите векове се формират няколко големи и мощни ислямски държави, като Бергуата (744-1058), Царство Фес и Република Бу Регрег, но част от тях попадат под контрола на Омаядския и Абасидския халифати. Алауитската династия, която днес управлява Мароко, идва на власт през 1666 година. Мароко не успява да избегне колонизацията и става протекторат на Франция през 1912, а части от днешната държава са под протекцията на Испания. Мароко получава независимост през 1956 година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град