География

Начало | География | Водопадът, от който се лее огън

Водопадът, от който се лее огън

Аз детето | 2016-10-13

Водопадът, от който се лее огън

Водопадите винаги са привличали хората от всяка възраст, защото сами по себе си са красиво и дори магическо природно зрелище. Потоци от кристално чиста вода, която смело и стремглаво се спуска надолу по отвесните скали и създава тази невероятна гледка в комбинация с леката дъга, която може да се види около водопада и която често виси над пропастта, няма как да не спре дъха ви поне за миг. Това е станало и с Джоузеф Уолкер, който през 1833 година оглавил група от безстрашни пътешественици, които обикалят САЩ в търсене на нови красиви места, които да ги вдъхновят. Един слънчев ден те стигат до интересна долина, която не били виждали никога преди и не били дори и чували за нея. След известно време, хората вече познавали тази долина, но я наричали парк „Йосемити“ – първият природен парк в света.

Паркът е създаден на 1 октомври 1890 година и е един от най-старите паркове в САЩ. Създаден е с цел да съхранява най-уникалните растения и животни. Конгресът на САЩ признава важността на съхраняването на този голям парк за радост на бъдещите поколения. От геологична гледна точка Йосемити представлява зрелищна колекция от различни геологични образувания. В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито. Наред с тези интересни природни феномени паркът е дом и на най-различни впечатляващи водопади: от огромни, чиято вода пада от стотици метри височина, до мънички поточета, чиято вода пада само от 1-2 метра!

Има обаче един уникален водопад, който впечатлява с нещо доста по-различно от просто падаща вода. Той привлича хиляди туристи всяка година, които често идват единствено и само заради него, за да видят огнения водопад – чудото на парка „Йосемити“. Той изглежда като обикновен водопад, но само на пръв поглед – привечер „Конската опашка“ (така се казва водопадът) се преобразява сякаш докоснат от пръчицата на вълшебник и водите му изглеждат като спускаща се пламтяща стихия в златно, оранжево и червено. Благодарение на това той става по-известен като Огнения водопад и привлича много туристи в краткия период, когато могат да наблюдават необичайното явление. През по-голямата част от годината, водопадът е обичано и посещавано място, но в рамките на обичайното.

Има няколко дни в годината обаче, в които водопадът на „Йосемити“ събира стотици туристи и фотографи. Защо ли? Може би, защото тогава далеч не прилича на водопад, а по-скоро на изригващ вулкан. Това разбира се е зрителна измама, но наистина изглежда реална и е уникално красива. Още по-невероятното е, че се случва само през 4-5 дни през месец февруари – между 19 и 24-ти и може да се наблюдава само, ако има сняг. Това е истинско предизвикателство за любителите фотографи и любителите на природните чудеса. Мнозина идват тук заради тези 2 минути, в които се вижда величието на огнения водопад...

Макар че досущ изглежда като лава, това което хората виждат е обикновената вода на водопада, която пречупва светлината по нестандартен начин в скалите и снега. Не само, че можете да наблюдавате този феномен едва през няколко дни от годината, но и за не повече от 2-3 минути по залез слънце. Зимното време през месец февруари предполага по-малко вода. Тогава водопадът не е така бурен и водата, която се стича изглежда нежна и дори като малки пръски. Когато тези нежни капки вода се сблъскат с огнените лъчи на февруарското слънце, водопадът се превръща в истински феномен, наподобяващ изригващ вулкан. Тогава е и времето, в което като че ли не толкова забелязваният през годината водопад привлича стотици туристи и фотографи, очакващи да видят течащата по скалите лава и да станат свидетели на една красива зрителна илюзия.

Вижте още:
Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град