интересно

Начало | интересно | Зимата е тук

Зимата е тук

Аз детето | 2015-12-22

Зимата е тук

В 6.48 часа на 22 декември настъпи зимното слънцестоене и започна астрономическата зима в България.

Днес е един от най-късите дни в годината – продължителността му е 9 часа и 2 минути. Последните няколко дни са с почти същата продължителност, обясни пред Фокус физикът от Националната астрономическа обсерватория в Рожен Пенчо Маркишки.

Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика. Има четири особени точки по този път – точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене.
„Еклиптиката представлява окръжност и те се различават през 90 градуса една от друга. По този начин всяка година Слънцето прекосява четирите точки, което бележи началото на различните астрономически сезони“, коментира физикът.

През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

Източник на информация: dariknews.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град