интересно

Начало | интересно | Тиквата не е само за Хелоуин

Тиквата не е само за Хелоуин

Аз детето | 2015-10-26

Тиквата не е само за Хелоуин

С идването на Хелоуин навсякъде по света започваме да се сещаме за тиквата, но защо само тогава. Тя е нещо много повече от фенер за този ден. Знаете ли например, че всъщност отначало Хелоуинските фенери са се правили от ряпа или цвекло. Отначало това се правило само в Ирландия и Англия, тиквите започнали да се използват в САЩ и то чак в края на 20-ти век.
Но тиквата не е само красив фенер за страховития празник, а и питателен и много полезен продукт, който често остава недооценен, напразно.
 
Навярно всички от вас са опитвали печена или варена тиква, а може би дори баница с тиква. Това е, което се прави с тиквата в повечето домове и може би това е причината да я смятаме почти само за аксесоар за Хелоуин. Въпреки това тиквата, може да се прави на крем, торта, сос, салата, пай и т. н. Тиквата е чудесна и за сладка и конфитюри. За да покажете на мама у дома можете например заедно да направите този пай, по нашата рецепта.
 
В допълнение, поради високото съдържание на рядко срещания витамин T (карнитин) тиквата е най-добрата гарнитура за... местни ястия. Да правилно разбрахте, защото витамин T помага да се усвои тежката храна, както и да се махнат токсините от организма.
Не по-малко полезни са и тиквените семки, които обикновено се изхвърлят при правенето на фенер. Те могат да се изсушат, изпекат и ядат. Съдържат много полезни елементи. Като цяло тиквата трябва да се използва много повече. И тъй като това е един от малкото зеленчуци, които могат да се съхраняват дълго без да се развалят, приложението й е още по-голямо. 
 
Така че не забравяйте, че тиквата е много повече от готин фенер за Хелоуин.
 
А вие обичате ли тиква? 


Коментари
1 коментар

Pavelka , 14 г.,

Публикувано на 27.10.2015

Аз обичам да пия компот от тиква и да правя жтиквен фенер на Хелоуин

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град