интересно

Начало | интересно | Време е за сбъдване на много желания!

Време е за сбъдване на много желания!

Аз детето | 2015-12-14

Време е за сбъдване на много желания!

Всеки знае поверието, че ако видиш падаща звезда и си намислиш желание, то може да се сбъдне. Падащите звезди са така красиви и поетични и са толкова рядко явление, че чак ни се струва фантастично или поне досега. Най-мощният, красив и достъпен за наблюдение по цял свят метеоритен поток Геминиди, вече достига своя пик, така че тази нощ и следващата можете да го наблюдавате. Много астрономи казват, че това е един от двата най-интересни потоци от падащи звезди на годината и че е по-впечатляващ от всички, които ни навестиха досега.

В този период земните жители могат да видят на нощното небе десетки падащи метеори всеки час, при идеални условия максимумът може да достигне 120 метеора на час. През 2011 година максимумът на наблюдаваните частици от потока е достигнал 200 на час, което е рекорд за него. Наши приятели снощи са гледали потока, докато ние сладко-сладко си спяхме и се готвихме за новата седмица и твърдят, че дори от София са видели две падащи звезди в разстояние на 10 минути. А всеки, който е бил в столицата, знае, че тук да наблюдаваш такова вълшебство в небето е по-трудно заради всички високи сгради и замърсяването. Така че независимо къде сте, насочете поглед към небето след 19 и 30 часа, би трябвало да видите доста падащи звезди, които изпълняват много желания.

Геминидите са открити в края на XIX век. Потокът не се движи срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока – около 35 километра в секунда. Радиантът (точката на небето, от която изглежда, че излитат „падащите звезди“) се намира в съзвездие Близнаци, близо до Кастор. Астрономите смятат, че потокът е свързан с астероида 3200 Фаетон.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град