интересно

Начало | интересно | Дядо Коледа от цял свят

Дядо Коледа от цял свят

Аз детето | 2015-12-22

Дядо Коледа от цял свят

Всички обичаме Дядо Коледа, и възрастни и деца, и всяка година тайно се надяваме, че сме били послушни и няма да пропусне и нашия дом, и нашата елха. Затова нека научим повече за корените и възникването му.

Образът на любимия ни Дядо Коледа се свързва и произлиза от свети Никола Мирликийски Чудотворец – повелителят на моретата, рибарите, търговците. Именно него почитаме на 6 декември, затова не е случайно, че в много култури празненствата и приготовленията за Коледа започват на този ден. Св. Никола е известен християнски светец, роден през втората половина на 3 век. Днес е прочут сред всички християни по света. Той е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Никола Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. Бива затворен заради вярата си. Частица от мощите му е дарена и днес се пази в храма „Св. Николай“ в София. В България го почитаме на две дати — на 6 декември (Никулден) и на 9 май (Св. Никола Летни). В Германия, Холандия, Белгия и други страни празникът е на децата – добрите получават подаръци, а лошите – не. Сега разбираме, че не е случайно наименованието Santa Claus – в него се открива коренът на името Никола, което пък от своя страна е със старогръцки произход – „Нике“ е богинята на победата в старогръцката митология. Разказва се, че св. Никола обичал да помага на бедните хора и тайно се промъквал в комините на къщите, откъдето пускал монети и други дарове. Затова се смята, че Дядо Коледа донася подаръците си през комина.

Съвременният Дядо Коледа по-скоро е един всеобщ и събирателен образ от всички Дядо Коледовци в държавите и взел всичко най-добро от тях. Но нека все пак един ден преди очакването на добрия старец научим още нещо за него.

Санта Клаус – това е човекът, който с нетърпение очакват децата в Канада, САЩ, Великобритания и страните от Западна Европа. Санта е нисък на ръст и предпочита да носи къса червена риза. Пътува с елените си във въздуха, направо лети и влиза в къщата през комина. Елфите са негови помощници, а вкъщи го чака съпругата му г-жа Коледа. Да ви е познат? ;-)

Във Франция има двама Дядо Коледовци: единият се нарича „Дядо Януари“ (Пер – Ноел), той ходи с мантия и носи широкопола шапка. Носи на децата през комина подаръци. Вторият се нарича – Шаланд. Този брадат старец носи пухена шапка и топъл дълъг плащ. В неговата торба са скрити пръчки за непослушните и мързеливи деца.

В Италия децата очакват Бабо Натал. Не се подлъгвайте по името, това не е баба, нашият любим Дядо Коледа си е, просто така го наричат. За да получат подарък от него децата му оставят мляко и сладкиши, а вместо Снежанка или джуджета той си има за помощник феята Бефан.

В Швеция също има двама Дядо Коледа: прегърбен дядо с дебел нос – Юлтомтен и джуджето Юлнисар. И двамата по Нова година ходят по къщите и оставят подаръци под прозорците.

Финландският Дядо Коледа – Йоллупуки живее в Лапландия и с удоволствие отговаря на писмата на децата. Носи на глава висока конусообразна шапка, дълги коси и червена дреха. Заобиколен е от гноми с островърхи шапки. В Естония Дядо Коледа се нарича Йеулуван и той прилича на своя финландски родственик.

Дълги години подаръците на българските деца, а и на руските все още, носеше Дядо Мраз - понякога пристигаше с шейна, друг път с лека кола, в училище, в детската градина, у дома, но винаги с чувал, пълен с подаръци. Понякога го придружаваше Снежанка. Подаръците раздаваше на най-умните, най-послушните дечица, след като чуеше песничка или стихче, а по-палавите получаваха своя подарък след като обещаваха другата година да са по-послушни и добри. 

Кой Дядо Коледа ви харесва най-много? :-)



Коментари
1 коментар

magdalena cnipidonova, 9 god г.,

Публикувано на 25.12.2015

az mnogo obisam dado koleda iz mnogo cajelavam kadeto nanicax dymata dado no ne mojax da namepa a.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град