За родители

Начало | За родители | ТикТок предизвикателства – научете децата си на кои от тях да не отговарят!

ТикТок предизвикателства – научете децата си на кои от тях да не отговарят!

Аз детето | 2022-05-17

ТикТок предизвикателства – научете децата си на кои от тях да не отговарят!

На всеки няколко месеца циркулират новини за поредното опасно „предизвикателство“ на TikTok, което ужасява родителите навсякъде по света. От „Предизвикателството за изкривяване на ръката“ до „Предизвикателството за пиене на приспивателни“ (нарочно не споменаваме точната марка), децата винаги намират нови, опасни начини да се осмелят да си навредят или дори да се самоубият, без дори да го осъзнават, за да станат известни в платформата и за да получат много лайкове за смелостта си. И макар че ние трябва абсолютно задължително да предупредим децата си за всяко такова специфично „предизвикателство“, то също така трябва да ги научим да мислят критично за нещата, които виждат в интернет и всяка социална мрежа.

В действителност тази мода не е нова и не е само в ТикТок! Подобни „прояви на смелост“ има от десетилетия, но това, което ги прави особено опасни сега е, че вместо да се опитват да впечатлят няколко връстници в училище, „представянето“ на децата в социалните медии означава по-широка аудитория и потенциално по-голяма печалба от гледна точка на „харесвания“ и внимание. Добавете към това пандемията, при която децата се чувстват по-изолирани и евентуално по-тревожни и депресирани от обикновено, и сами разбирате защо е изкушаващо да опитат нещо опасно. Ето защо трябва да добавим тази тема към нашия текущ списък с големи, важни разговори, които трябва да водим с децата си непременно.

Научете ги на основите

Ако децата ви ползват каквато и да е платформа за социални медии, заедно с обучението им на тънкостите на цифровата безопасност, ние също трябва да ги учим на тези предизвикателства и как да ги избегнем. Можете да започнете, като говорите за някои от различните предизвикателства, за които сте чували, включително за няколкото, които споменахме по-горе, и за трагичните наранявания и смъртни случаи, които са се случили в резултат. Някои деца ще ги разпознаят за рисково, нелепо поведение и ще ги избягват – а други ще бъдат привлечени към тях, защото са рискови и нелепи, но все пак привлекателни.

Говорете с тях за това как да мислят критично за това какъв може да бъде резултатът от някое от тези „предизвикателства“. Обяснете им какво би могло да стане и че човек никога не бива да „играе“ със здравето си. Обяснете им, че лайковете в интернет често не значат нищо и че днес ги имаш, а утре – не, защото е дошла нова мода. Но това не е важно! Обяснете им, че много и постоянни лайкове се печелят с нещо полезно и красиво! Хубави снимки на природата, споделяне на интересни рецепти ще им донесат, макар и по-бавно много повече и много по-постоянни лайкове.

Помогнете им да развият отговори

Децата жадуват за приемане от своите връстници и този натиск да им се харесат може да бъде мощен мотиватор, който ги кара да правят неща, които обикновено не биха направили. Полезно е да помислите и да им обясните как биха могли да отговорят предварително, така че да са готови с бърза реплика, когато започнат да се чувстват притиснати да направят нещо, което знаят, че е лоша идея. Лично ние обичаме отговора, който учителят по бойни изкуства на деца е обяснил в своя клас. Когато някой иска да направиш нещо, което знаеш, че е глупаво, той ги съветва да кажат: „Хей, няма да правя това, защото това е глупаво.“ Това е невероятно просто, Може също да опитат нещо по-малко борбено, като например „Не, не, благодаря, не искам да се включвам в това“. Също така е добра идея да дадете на децата си таен код, който те могат да използват с вас, за да им помогне да се измъкнат лично от неприятна ситуация.

Най-важното!

Също така трябва да насърчавате децата да съобщават за нещо смущаващо или опасно в социалните медии. Упълномощете ги да бъдат част от решението, за да запазят другите деца (които могат да бъдат по-лесно убедени) в безопасност.

Photo by Hello I`m Nik on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град