За родители

Начало | За родители | Започна кандидатстването за прием в първи клас в София

Започна кандидатстването за прием в първи клас в София

Аз детето | 2022-04-26

Започна кандидатстването за прием в първи клас в София

От днес започва кандидатстването на над 12 000 деца за прием в първи клас в столицата. За втора поредна година родителите ще кандидатстват за някое от общо 158-те общински училища през електронната система на Столична община, като крайният срок за това е 5 юни. Както и миналата година, и тази правилата за уседналост остават. Най-голямо предимство носи критерият уседналост. Остават и допълнителните критерии – брат или сестра в училището, деца сираци, деца с увреждания и т. н. Има и нов допълнителен критерий – ако детето е попаднало в последната, четвърта група, то ще получи допълнителни 5 точки, ако живее в район граничен на прилежащия на училището.

Столичното 38-о училище е едно от най-желаните от родителите на първокласници. Тук казват, че електронната система е по-добрият вариант – тя обхваща и регистрацията, и кандидатстването, и класирането. „Предишните години се налагаше родителите да отделят и финансов и времеви ресурс и да ходят в общината, да вадят удостоверения за настоящ или постоянен адрес, или за промяна на тези адреси, за семейно положение, всичко това вече е вкарано в платформата, проверява се служебно, това облекчи нашия труд при проверката и записването на децата“, обясни Мариета Димитрова, директор на 38-мо СУ.

„Без родителите да се разкарват, те могат от вкъщи с няколко кликвания да се запознаят с училището, за което искат да кандидатстват, да видят прилежащия район, така че всичко, за което могат да бъдат информирани, системата го предлага“, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО- София.

„До 5 юни в 18 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания“, допълни Кастрева. Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата. „При частните училища и училищата към министерството на културата системата за прием е автономна. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации“, каза още Кастрева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град