За родители

Начало | За родители | „Скучно ми е“ – 10 идеи какво да правят децата в такъв случай

„Скучно ми е“ – 10 идеи какво да правят децата в такъв случай

Мария Дуковска | 2022-05-20

„Скучно ми е“ – 10 идеи какво да правят децата в такъв случай

Репликата, която може да подлуди всеки родител е „Скучно ми е“. И то казана не веднъж, не два пъти, а десетки пъти в рамките на няколко минути. Как да не се побъркаш? И обичайно нашият отговор на този досаден хленч се изразява в: „Ама как ти е скучно? Я виж, колко играчки имаш! Играй си с тях“. Казвали сте го, нали?, питат от Az-jenata.bg И ефектът е, нека позная, нулев? Отново хленч и мрънкане, че не могат да си измислят игра и им е скучно-о-о-о. Понеже и ние сме били част от това преживяване толкова много пъти, че можем да напишем докторат на тема „дежавю“, нека ви споделим за нашите открития в областта на заниманията за деца, които могат да ви дадат час-два свободно време, без да чувате хленчене и мрънкане.

1. Буркан „Скука“

Организирайте децата да напишат (ако не могат да пишат, вие го направете) списък с неща, които обичат да правят и са им интересни. Напишете всички тези игри и занимания на няколко листчета, като може да ги украсите с цветни рисунки и ги сложете в един буркан. И всеки път, когато децата скучаят, нека вадят по едно листче и да правят това, което им се е паднало. 

2. Да измият колата

Времето вече става по-топло и приветливо и тази идея е страхотна за осъществяване. Когато хлапетата ви започнат да хленчат колко им е скучно, накарайте ги да измият колата. Хем ще се забавляват, хем ще свършат нещо полезно за цялото семейство. Тази идея е освен весела и много приятна за децата, защото те обожават занимания, които ги карат да се чувстват пораснали. 

3. Да направят крепост 

Сред любимите игри на децата е да правят крепости от одеяла, чаршафи, възглавници и да преобразят детската стая в древен замък. Идеята е страхотна за студено или дъждовно време, когато децата са затворени у дома и нямат възможност да играят навън. Не е необходимо нищо, освен наличните одеяла и спални принадлежности, играчките и едно фенерче, с което да се освети крепостта под чаршафите.  4. Домашна дискотека  Направете си списък с любимите песни на децата и когато дойде момента с фразата „Скучно ми е“, просто им направете домашна дискотека. Още по-забавно е, ако имате диско топка или лампа, за да стане шоуто още по-весело и автентично. С музика и танци скуката е невъзможна! 

5. Йога и фитнес упражнения 

Ако детето ви ходи на детска градина, вероятно посещава някоя от допълнителните дейности в учебното заведение като йога или танци. В моментите, когато ви се оплаче, че му е скучно, предложете му да прави йога позите, които са му познати от заниманията в градината. Ако не посещава и не знае, можете да му пуснете видео с йога.  По-големите деца може би ще се намръщят на идеята за йогата, затова на тях можете да предложите да тренират и да опитат различни упражнения от някое фитнес приложение. 

6. Да измислят своя пиеса и да ви я изиграят

Повечето деца обичат да изнасят представления пред възрастните, да влизат в различни роли и да разказват свои собствени приказки. Поощрете ги да измислят нова пиеса с няколко героя, сюжет, реплики и когато са готови, да ви я представят. Но задължително първо да направят няколко репетиции, за да са добре подготвени и да е минало малко повече време, в което вие да попривършите с домакинската работа. 

7. Да създаде плакат „Когато порасна“ 

Всяко дете има мечта с какво ще се занимава, когато порасне. Разбира се, повечето хлапета бързо сменят желанията си и през месец-два имат нова мечта. В моменти, когато ви надуват главата с мрънкането „скучно ми е“, просто им предложете да нарисуват плакат на своята бъдеща професия. Как си я представят, може да е някаква ситуация, костюм или каквото им хрумне, свързано с тази професия. В началото може да хленчат, че ги домързява да рисуват, но ако сте настоятелни и започнат с този проект, едва ли ще им стигне един лист за постер, а най-вероятно ще направят поне няколко. Скука, чао, чао! 

8. Времева капсула

Със сигурност сте гледали филм или някой сериал, в който учениците в местното училище да имат проект „Капсула на времето“. За тези, които все пак не се сещат, да уточня – това е запис, в който децата споделят своите прогнози и очаквания как ще се промени света след 50 или 100 години.  Изключително забавни са подобни видеа или написани анкети, когато след време ги гледате или четете.  Ако децата ви са малки, можете да ги запишете на видео и да се разберете за дата, на която да го изгледате. По-забавно ще е да е минало повече време например половин или една година. А по-големите деца могат да отговорят писмено на анкетата и след време да я прочетете заедно и да се забавлявате. 

Ето няколко идеи за възможни въпроси, които да зададете на децата:

  • Какво най-много обичам да правя?
  • В какво съм най-добър/добра?
  • Обичам да ям?
  • Най-добрият ми приятел е?
  • Обичам да научавам нови неща за...?
  • Любимият ми цвят е?
  • Любимото ми животно е?
  • Когато порасна, искам да стана?
  • Най-страхотното нещо, което ми се случи тази година е?
  • Какво искам да ми се случи следващата година?

9. Направете си предизвикателство с храна 

Напишете на няколко листчета различни храни, подправки или сосове, които имате вкъщи на разположение и нека всяко дете/родител да изтегли по 2 листчета и да опита комбинация от храните, които са му се паднали. Много често се падат на пръв поглед невъзможни комбинации, но това е и най-забавното в тази игра. Това е едно от любимите предизвикателства на децата и със сигурност няма да скучаят. 

10. Нека сготвят

Децата много обичат да готвят, но забързани в ежедневието ние, родителите, рядко им даваме тази възможност. От време на време обаче, когато скуката надделее, позволете им да сготвят нещо (или поне да опитат). Ще се забавляват, а и може резултатът да е вкусен.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град