любопитно

Начало | любопитно | Защо когато водата заври, в нея има балончета?

Защо когато водата заври, в нея има балончета?

Аз детето | 2021-09-30

Защо когато водата заври, в нея има балончета?

Сигурно сте чували израза, че някои е толкова лош готвач, че не знае дори как да сложи вода, че да заври. Дори и да не сте го чували, ето казваме ви, има такъв израз. Само че не можем да си представим колко неумел трябва да си в готвенето, че дори да не знаеш как да сложиш вода на котлона, все пак това дори и бебетата го знаят. Да, не им е позволено да го правят, но знаят как става. В края на краищата, когато става въпрос за вряща вода, всичко, което трябва да се направи е да имаш нещо пълно с вода и топлина. С достатъчно от двете и известно време, спокойната вода в тенджерката например се превръща в много гореща и бълбукаща течност – съвсем просто е.

Говорейки за бълбукане, не мислите ли, че е доста интересен въпросът откъде точно идват тези мехурчета, които виждаме, когато водата ври... Казаните на вещиците например също врят и имат огромни балони в тях, но предполагаме, че това е заради окото от тритон и всички други гадни съставки, които слагат в отварите си. Но защо чистата вода ври също като вещерски казан?

Отговорът всъщност е много лесен. Още докато наливате студена вода в съда, можете да забележите, че по стените има мънички мехурчета. Това е въздух, във водата почти винаги има малко въздух. След това, когато тя започне да се нагрява, този въздух се опитва да излезе на повърхността. Но трябва да знаете също така, че молекулите на водата не се разпадат на водород и кислород, поне не и когато завира. Вместо това, връзките между тези молекули се разрушават и това им позволява да се променят физически – водата да се превърне от течност в газ или поне част от нея. Сигурно вече знаете, че водата има три форми: твърда (лед), течност и газ (пара). Последното състояние на водата се намира почти винаги около нас, но ние просто не можем да го видим с просто око.

Сигурно сте и чували, че за да се превърне водата в пара чрез кипене, тя трябва да се нагрее до около сто градуса. Ето затова се смята, че 100 градуса е точката на кипене на водата. В действителност обаче, тази температура може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от други фактори, като например надморска височина и наличието на други вещества във водата. Интересен е и самият процес по завиране на водата, затова ще ви кажем нещо и за него. Когато нагреете вода, молекулите от които е съставена започват да се движат по-бързо и в един момент те имат толкова много енергия, че им е трудно да останат в същото състояние, в което са били, когато водата е по-студена, тоест в течно. Затова, когато се стигне до този момент, те започват да се преобразуват в газообразни молекули на водни пари, които изплуват на повърхността и могат да се движат още по-бързо във въздуха.

Така че, ако някой ви каже, че мехурчетата са от въздух, всъщност няма да е съвсем прав. В тях има малко количество въздух, но в основната си част те са си просто вода, само че в газообразно състояние. Това е всичко, цялата разкрита тайна!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град