Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Загадката с пръстите и водата

Загадката с пръстите и водата

Аз детето | 2016-04-21

Загадката с пръстите и водата

Някога взимали ли сте си вана с мехурчета? Много е приятно и релаксиращо да седиш в топлата вода и да си заобиколен от бяла пухкава пяна пълна с мехурчета или пък просто да се сгрееш с един горещ душ след игра навън в снега. А обичате ли да плувате? Няма нищо по-хубаво от това да прекараш лятната си почивка плувайки в басейн или направо в безкрайното синьо море. Толкова се отпускаш, че накрая седиш повече време, отколкото си очаквал, особено в морето или басейна, та там е така забавно. А след като излезеш от ваната знаеш, че си чист като сълза. Забелязали ли сте също така, че след баня кожата става по-мека и гладка, доста приятна на допир. Но поглеждали ли сте пръстите си – те са точно противоположното на другата част – набръчкали са се като стафиди. Това не ви ли се струва странно? Защо става само с пръстите ни, не е ли по-логично цялата ни кожа да стане такава и да заприличаме на шар пей? Обяснението на тази загадка е доста интересно, а шар пей са сладка порода кучета.

Колкото и да е чудно всъщност за тази загадка има няколко теории. Първата, която ще ви споделим, съвсем наскоро беше опровергана за неистинна, но честно да си кажем в тялото ни има толкова много необясними неща, то е такова великолепно творение на природата, че не сме убедени и затова ще ви разкажем и нея.

Въпреки че не можете да ги видите или усетите, трябва да знаете, че кожата ни е покрита със специални масла. Тези масла ѝ помагат да не изсъхва и също така я защитават от околната среда. Тя има най-големия досег с нея, затова има нужда и от най-голямата защита. Те също така служат и като един дъждобран и правят кожата ни малко по-водоустойчива. Един вид водата не попива в кожата ни, защото, повярвайте, ако тези масла ги нямаше, тя щеше буквално да е като гъба. Но какво наистина се случва, когато сме дълго във водата и защо не се случва когато сме по-кратко време? Причината е проста. Когато останем по-дълго време във водата тези въпросни масла просто се отмиват – това е. Един път измила специалното масло, водата започва леко да се просмуква в пръстите ни и да си проправя път към по-долния слой на кожата.

След като знаете това, при следващата баня може да забележите, че различните части от кожата ви реагират по различен начин на досега с вода. Докато пръстите се набръчкват, никога няма да видите коремът да се набръчква. Това е така, защото външният слой на кожата на ръцете и краката, който се нарича епидермис, е доста по-различен от останалата част от кожата. Може и да не личи, но всъщност кожата е най-дебела точно по ръцете и краката, защото там има най-много мъртви кожни клетки. Тези мъртви кожни клетки поглъщат водата точно като гъба, докато по другите части от тялото просто няма какво да я попива.

Така че когато говорим за сбръчкани пръсти след баня, те са по-скоро подгизнали, което означава, че са пълни с вода. Сами знаете какво става с гъбата, когато се напои с вода, става по-голяма, подува се, но тъй като живите клетки от епидермиса са здраво закрепени, те не могат да се подуят и просто се отдръпват надолу и така се получава ефектът на стафида.

Другата теория, която повечето хора смятат за вярна е доста по-различна. Точно затова за нас и за учените, това нещо все още си е чиста загадка. Според тази нова теория, когато кожата се окаже под вода, нервите дават на кръвоносните съдове команда да се свият и тъканта намалява по обем. В резултат повърхността на кожата се набръчква. Известно е, че ако някой процес се подчинява на „нервно“ управление, то за него има еволюционно обяснение, тоест той е необходим за нещо. Но за какво е нужно кожата да се набръчква под водата? Преди две години се появи хипотеза, че набръчкването на ръцете помага да се хване и задържи нещо под водата или нещо, което е мокро. Един от учените, провеждали изследвания в защита на своята теория казва: „Ако се върнем назад във времето, сбръчкването на кожата е помагало на нашите предци да събират по-лесно храна във водата или от мокри растения“, казва Том Смълдърс. „Според нас това вероятно е еволюционно приспособяване, което засяга начина на придвижване“ за по-добро сцепление върху мокри повърхности“.

Каквато и да е истинската причина, добрата новина е, че сбръчканите пръсти на ръцете и краката при дълго седене във водата са просто реакция, съвсем безобидна, единствено странна, така че никога не бива да се притеснявате от нея, а просто да се хвалите с това, което сега научихте!

Вижте още:
Защо пръстите ни оставят уникални отпечатъци?
Необичайни факти за човешкото тяло, които вероятно не знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град