любопитно

Начало | любопитно | Любопитни неща за Нова година, които не знаете

Любопитни неща за Нова година, които не знаете

Аз детето | 2021-12-31

Любопитни неща за Нова година, които не знаете

Най-накрая дойде дългоочаквания 31 декември, в който ще чакаме 2021 с малко повече желание и надежда за по-добро и ще изпратим отиващата си 2020 с малко повече ентусиазъм... Досещате се защо! И докато хапването, наздравиците и фойерверките са традиционни за всички държави по света, Нова година през историята та до днес далеч не се изчерпва само с това! Колко от вас знаят нещо повече за този празник? Ето 6 интересни факта за Нова година, които Today’s Life подбра за вас, цитирани от БГНЕС.

Първото новогодишно тържество датира отпреди 4000 години. Юлий Цезар, императорът на Рим, е първият, който обявява 1 януари за национален празник. Той кръщава месеца на Янус, римският бог на вратите и портите. Янус имал две лица, едното гледало напред, а другото назад. Цезар смятал, че ще бъде подходящо месецът да бъде кръстен на този бог.

 

45% от хората взимат кардинални решения точно на Нова година. Най-важните са: да отслабна, да стана по-съвестен, да харча по-малко и да спестявам повече, да поддържам формата и здравето си повече и да се откажа от тютюнопушенето. 25% от взелите решения, решават да започнат да се борят за постигането им от втората седмица на януари.

Погрижете се на новогодишната трапеза да има листни зеленчуци. Традицията сочи, че колкото повече листни зеленчуци яде човек, толкова по-голям късмет ще има (какъв стимул за поддържане на здравето!). Традицията казва още, че бобовите растения носят успех, защото бобът и грахът приличат на монети.

Американците пият близо 360 милиона чаши шампанско на Нова година. Мехурчестите вълшебници датират от 17-ти век.

 

Около 1 милион души се събират на „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк, за да наблюдават как топката пада. Падането на топката навръх Нова година се появява заради забрана за фойерверки. Първата топка през 1907 г. е 300 кг и е осветена със 100 25-ватови лампи. Настоящата топка засенчва старата (благодарение на технологиите). Днес тя е покрита с 2 688 кристала, осветена е от 32 000 LED светлини, тежи 5 380 килограма и е 3,5 метра в диаметър.

Не забравяйте да бъдете заобиколени от семейство или близки в навечерието на Нова година. Първият човек, който срещнете през новата година, може да зададе тон за следващите 12 месеца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град