любопитно

Начало | любопитно | Защо черупките на кокошите яйца имат различни цветове?

Защо черупките на кокошите яйца имат различни цветове?

Аз детето | 2022-01-28

Защо черупките на кокошите яйца имат различни цветове?

Обичате ли яйца? Варени или пържени, или пък предпочитате те да са съставка от любимата ви баница или сладкиш? Каквото и да хапвате, няма как да не сте яли яйца, защото с тях приготвяме почти всичко. Поради тази причина вероятно имате предпочитание за цвят на черупката (или пък поне мама има) по причини, които не можете да обясните. Някои хора купуват само кафяви яйца, защото вярват, че са „по-здрави“ или „по-естествени“ от белите – но дали това е вярно? Какво прави едно яйце бяло, кафяво, зелено, синьо или розово (добре де, няма такива яйца) и има ли изобщо значение?

Истината е, че цветът на черупката не ви казва абсолютно нищо за това какво има вътре в яйцето. Освен ако яйцето не е от пъдпъдък, тогава знаете, че те имат точки. Но при кокошите яйца, когато става въпрос за вкус и хранително съдържание, всички са повече или по-малко еднакви. Характеристиките, които правят някои яйца по-вкусни от други – като изключително големи, наситеножълти жълтъци и по-богат вкус – са предимно продукт на това с какво се е хранила кокошката, която ги е снасяла и в каква среда е живяла.

Яйцата, снесени от „щастливите кокошки“, които ядат естествена храна, винаги ще победят фабрично отгледаните опции в супермаркета, но белите яйца, закупени от магазина, не се различават от кафявите до тях на рафта. (За да се справим с друго често срещано погрешно схващане: Белите яйца не са просто кафяви яйца, които са били избелени.)

Ако всички яйца са еднакви отвътре, защо са с различен цвят на черупката?

Доста е просто: различните породи кокошки снасят яйца с различни черупки. Повечето кокошки, отглеждани за да снасят яйца за търговската мрежа, са Легхорн, порода, която снася бели яйца; затова повечето яйца в хранителния магазин имат бели черупки. Но има десетки различни породи кокошки, някои от които отлагат пигменти върху повърхността на яйцата си, преди да ги снесат.

Но защо това се случва и защо различните породи отлагат различни пигменти върху черупката... Това е кокоша тайна, която хората още не са разбрали...



Коментари
1 коментар

Ванката Николов, ,

Публикувано на 01.02.2022

Къде се намират всички тези теми? Имам предвид, че не ги намирам в главните раздели - география, история, растения и животни,.... Намирам ги съвсем случайно, а като гледам има повече от 350 теми. Има теми чак от 2016. Как мога да стигна до най-ранната без да цъкам по числата, които ме изпращат към страниците?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град