любопитно

Начало | любопитно | Как се правят парфюмите?

Как се правят парфюмите?

Аз детето | 2021-11-18

Как се правят парфюмите?

Имате ли специални дами в живота си? Ако имате късмет, може да имате няколко сестри, лели и баби, които ви карат да се чувствате специални. Момичетата умеят това! И когато Коледа, рожден ден или друг празник наближи със сигурност искате да благодарите на тези специални дами като им подарите нещо, което да им хареса. Но какво? Цветя – те са хубави, но често увяхват твърде бързо. Какво ще кажете за шоколада? Шоколадът е вкусен, но не издържа дълго. Какво можете да подарите, което ще остане за известно време? Какво ще кажете за специална миризма?

Парфюмът е популярен подарък за почти всеки повод. Кой не обича да мирише хубаво? С няколко пръскания можете да миришете добре през целия ден и бутилка парфюм може да се използва месеци наред. Експертите смятат, че историята на парфюма може да се проследи повече от 5000 години назад при древните египтяни. Те използвали билки и цветя, за да създават ароматен тамян и разтвори, използвани при религиозните ритуали и като част от процеса на балсамиране. Най-ранните парфюми използват голямо разнообразие от натурални съставки, някои от които може да се окажат изненадващи и може би само малко гаднички. Можете ли да си представите, че се пръскате с мускус (от мускусни жлези на елен), хиацеум (от вкаменени изпражнения) или амбра (от кърма)? Иууу! Сега не бързайте да изхвърляте обаче всичките шишенца с парфюм. Днес подобни миризми се създават по други начини. Най-вече в лаборатории използвайки голямо разнообразие от синтетични химикали. Всъщност нашите съвременни синтетични парфюми стартирали в началото на 19 век, когато учените започнали да разширяват познанията си за органичната химия.

Производството на парфюми се разделя на 4 основни процеса, през които преминава всяка една съставка: събиране, извличане, смесване и отлежаване. Разбира се, това не включва така важния креативен процес свързан със създаването на формулата за парфюма, както и дизайна на парфюмния флакон.

Днешните ароматни течности имат три основни съставки: алкохол, вода и ароматни масла. Съществуват обаче и хиляди съставки, които производителите на парфюми използват за конкретните си уникални марки и аромати, а точната формула за съчетанието им е добре пазената тайна на всеки производител. Някои аромати за парфюмите се произвеждат в лаборатории, а други се извличат от естествени растения и цветя. Производителите използват различни методи за извличане на ароматни масла от растения и цветя, включително кипене, парна дестилация, екстракция с разтворител, извличане... Може би се чудите защо производителите на парфюми размиват аромата с вода и алкохол. Това не е защото се опитват да мамят. Концентрираните парфюмни масла се изпаряват доста бързо. Смесването им с вода и алкохол спомага за по-равномерното разпространение на миризмите, за да се създаде по-приятно изживяване. Всъщност повечето парфюми са направени, за да създадат миризма от три части. Първо миризмата, която носът ви усеща веднага след напръскването, после е продължителният мирис, който най-често си спомняте и накрая миризмата, която остава дълго след като се напръскате.

Парфюмът може да бъде формулиран с различни нива на концентрация на ароматното масло. Може да сте забелязали, че парфюмите често носят различни имена. Тези наименования съответстват на различни концентрации на ароматното масло. Например, парфюмът се състои от най-малко 25% парфюм. „Eau de parfum“ съдържа 15-18% парфюм, а тоалетната вода съдържа 10% парфюм. Кремът за овлажняване и други спрейове за тяло обикновено съдържат по-малко от 10% парфюм.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град