любопитно

Начало | любопитно | Рапаните са уловили звука на вълните...

Рапаните са уловили звука на вълните...

Аз детето | 2021-08-26

Рапаните са уловили звука на вълните...

Лято – няма по-приятна дума, която да съдържа в себе си толкова неща, които всеки обича. Топлина, почивка, планина, море... Цяла година всеки от нас мечтае за неговите пясъчни и водни пръски, за игра с вода колкото поискаш, за сладолед и дълги разходки по плажа. Сини вечери на открито. Лято, вода, мечти, свобода и шумът на вълните! Не е ли това, което всички харесваме най-много в морето! Този успокояващ и дори развеселяващ шум, който искаме да запазим завинаги като приятен спомен от нашата страхотна ваканция.

Също като мидичките! Няма човек, който да не обича да си събира мидички от морето, та нали те се срещат само там! Невинаги са лесни за намиране, но пък са наистина красиви, също като рапаните, които пък са още по-редки и още по-интересни. Едно нещо, което повечето деца правят при първото намиране на рапан, е да го задържат до ухото си, за да слушат звуците на вълните вътре в черупката. Ако някога сте опитвали това, знаете, че наистина се чува нещо, което много прилича на звука от морето. Без значение колко сте далеч от него, изглежда, че можете да чуете успокояващите звуци на вълните, които се галят в плажа, когато държите рапан до ухото си. Очевидно няма начин част от морето да се намира вътре в рапана. Тогава какво точно чувате?

Един популярен мит, на който мнозина вярват, е, че когато държите черупката до ухото си, това, което наистина чувате, е ехото на кръвта, изпомпваща се през кръвоносните съдове в главата ви. Звучи убедително, но учените са доказали, че ехото на изпомпваната от сърцето кръв не е това, което чувате. Други вярват, че това, което чувате, е звукът на въздуха, който минава през рапана. Учените обаче са опровергали и тази теория. Дори са я тествали в звукоизолирана стая, където също има въздух, но се оказало, че рапанът не произвежда същия „морски“ звук.

И така, какво е това, което чувате? Учените смятат, че най-вероятният отговор е, че това е ехото на шума във въздуха около вас. Рапанът улавя околния шум, който след това резонира вътре в черупката. В зависимост от размера и вида на морското съкровище различни честоти на звука ще бъдат отразени обратно до ухото ви. По този начин различните рапани произвеждат различни звуци от вълни. Интересното обаче е, че ако в някой мрачен ден морето ви липсва и нямате рапан наблизо, можете да „чуете морето“ и от празна чаша или просто ако покриете с ръка ухото си, но не плътно да я залепите за него. Опитайте, чувате вълните, нали? Все пак събирайте и рапани – те може да не са уловили морето, но пък си остават красиви морски съкровища!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град