новини детски

Начало | новини детски | 12-годишният Калоян Гешев отново покори световния връх на менталната аритметика

12-годишният Калоян Гешев отново покори световния връх на менталната аритметика

Аз детето | 2023-03-14

12-годишният Калоян Гешев отново покори световния връх на менталната аритметика

12-годишният Калоян Гешев от София защити световната си титла по ментална аритметика и за втора поредна година е номер едно в света, съобщиха организаторите от Световното първенство по умствена скоростна математика. Сребърният и бронзовият медал са отишли при представители от Индия.

До последния кръг Калоян и неговият основен съперник Арян Шукла от Индия са имали изравнени резултати, но нашето момче е успяло да се наложи, като решава финалната сложна задача само за 8 секунди, предаде БНР.

Момчето каза, че амбицията му е да постави няколко световни рекорда, сред които сума от квадрати на лист, разделяне на десетцифрено число на петцифрено. Майка му Румяна Гешева разказа, че страстта на Калоян към цифрите е от ранна детска в възраст. Още от 4-годишна възраст е можел да пише цифри, да смята, познавал е сложни геометрични фигури. От петгодишен вече е правел сложни изчисления. На 7-годишна възраст е започнал да посещава уроци при учителя Георги Георгиев.

„Част от формулите за скоростното изчисляване са на г-н Георгиев. Те са единствените в света, които знаят тези формули“, обясни майката.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град