новини детски

Начало | новини детски | 12-годишно момче от Бургас загаси пожар и спаси екозона край езерото Вая

12-годишно момче от Бургас загаси пожар и спаси екозона край езерото Вая

Аз детето | 2023-03-09

12-годишно момче от Бургас загаси пожар и спаси екозона край езерото Вая

Никола Байкушев е на 12 години, от Бургас, и е достоен син на родителите си, както и едно от прекрасните деца в България, които са умни, добре възпитани, смели и с голямо сърце, казва кметът на Бургас и няма как да не се съгласите с него, след като прочетете тази история.

Никола е член на клуб „Млад огнеборец“ и в неделя следобед докато кара колелото си покрай жп линията близо до езерото Вая, забелязва пламъци само на метри от мястото, където преди месец друг пожар застраши стотици защитени видове птици. Без да се паникьосва и да се бави, момчето бързо се връща у дома и разказва на баща си, който е полицай. Така двамата веднага обличат подходящи дрехи и обувки, взимат кофи и шишета и заедно отиват отново до мястото. И започват да гасят пожара, оказва се, че това е от голяма помощ, тъй като теренът е труднодостъпен за пожарна кола. Все пак преди да продължим с историята напомняме, че на Никола е обяснено в клуба как да пази и себе си и какво да прави, а и баща му е с него.

Баща и син заедно успяват да изгасят пожара, като пренасят повече от 150 кофи с вода. „Може би бяха 100-150 пъти, може и 200, не съм ги броил, защото аз бягах, отивах,връщах се. И така много пъти. Изведнъж огънят започна да си прави тунели под земята, избиваше на най-различни места“.

Пламъците са три-четири пъти по-високи от 12-годишното момче. След около два часа те са загасени. На другия ден Никола отново идва да провери дали има неугаснали огнища. И днес отново би постъпил по същия начин. „Винаги бих го направил, колкото и да е голям пожарът, ако ще цяла къща да гори, пак бих го направил. При такива ситуации обаче трябва да има и възрастен“. Детето съветва и своите връстници и възрастните: „При подобни ситуации да предприемат някакви мерки за овладяването им и веднага да се обадят на 112. Има различни хора, има хора, които просто биха гледали пожара, има други, които биха го подминали – това не е добра постъпка. Ако имат възможност да спасят човешки живот нека го направят“

Никола има мечта и я следва безотказно. Един ден се вижда като пилот – първо военен, после в гражданската авиация. Уменията си да гаси пожари момчето придобило в клуб „Млад огнеборец“. Той и баща му се надяват да няма друг случай на безотговорно палене на огън.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град