Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли как кръвта успява да се движи из тялото ви?

Знаете ли как кръвта успява да се движи из тялото ви?

Аз детето | 2022-11-29

Знаете ли как кръвта успява да се движи из тялото ви?

Знаете ли, че всичко около вас се движи? Естествено, дори и самата планета, върху която живеете, се движи! Но знаете ли, че и всичко във вас също се движи! Сърцето, мускулите, нервите, дори и ако се опитате да седите привидно напълно неподвижно, тялото ви отново се движи. Дори и кръвта! Но как след като тя реално е просто течност и няма дори мускули? Четете и ще разберете! Нека разгледаме по-отблизо кръвта и какво прави тя в тялото ни.

В тялото ви има доста кръв. Колкото по-голям ставаш, толкова повече кръв имаш. Повечето от нас имат около 2 литра или повече кръв. Когато тялото ви произвежда нова кръв, то следва внимателно „рецепта“, която смесва четири различни съставки: червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и плазма. Всяка от тези съставки има специални функции в кръвта. Червените кръвни клетки пренасят кислород до областите на тялото ви, които се нуждаят от него. Белите кръвни клетки помагат в борбата с инфекциите. Тромбоцитите ще ви помогнат да спрете кървенето, ако се порежете. Плазмата пренася различни неща, като хранителни вещества, протеини и хормони, в цялото тяло.

Вашата кръв е критична част от вашата кръвоносна система. Вашето сърце е мощен мускул, който изпомпва кръв в цялото ви тяло – от върха на мозъка до върховете на пръстите на краката. Пътищата, по които кръвта преминава, се състоят от различни видове кръвоносни съдове, включително артерии и вени. Вашите артерии пренасят кръв, пълна с кислород, от сърцето до останалата част от тялото ви. Тъй като сърцето е силен мускул, това не отнема много време. Знаете ли, че отнема по-малко от минута, за да достигне кръвта до всяка част от тялото ви?

След като кислородът бъде доставен до областите на тялото ви, които се нуждаят от него, кръвта ви се връща към сърцето ви през вените. По пътя тя поема въглероден диоксид и други неща, от които тялото ви иска да се отърве. Това е нещо като да изхвърлите боклука от тялото си! Благодарение на белите дробове кръвта ви се зарежда с кислород при връщане към сърцето. След това се изпомпва обратно към останалата част от тялото. Това продължава и продължава, отново и отново, през целия ви живот! Това стабилно, редовно движение на кръвта в тялото ви се нарича циркулация, кръвообращение.

Въпреки че цялата кръв функционира по един и същи начин, разбрахте ли, че има различни видове кръв? В зависимост от това какви видове протеини се намират във вашите червени кръвни клетки, ще имате една от осемте кръвни групи, наречени с буквите A, B и 0. Осемте кръвни групи са: A отрицателна, A положителна, B отрицателна, B положителна, 0 отрицателна, 0 положителна, AB отрицателна и AB положителна. Никоя кръвна група не е по-добра или по-лоша от друга. Те просто са различни. Някои са по-редки от други. Ако имате рядка кръвна група, може да бъде по-трудно да намерите кръводарител, ако някога имате нужда от такъв. Ето защо хората с редки кръвни групи често се насърчават да станат редовни кръводарители.

Прочетете още:
Защо има различни видове кръвни групи?
Какво е кръвен съсирек и защо може да е полезен и вреден?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град