Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаехте ли, че сърцето ви...

Знаехте ли, че сърцето ви...

Аз детето | 2023-08-28

Знаехте ли, че сърцето ви...

Знаете ли каква е основната функция на сърцето ви? Знаете ли как да поддържате здраво сърцето си? Ако отговорът е не, тогава тези интересни факти за сърцето ще ви харесат! Сърцето е удивителен орган. Той отговаря за кръвоснабдяването в цялото ви тяло, за да можете да се насладите на щастлив живот. Знаете ли, че сърцето ви е приблизително колкото юмрука ви? И че електрическа система контролира сърдечния ви ритъм?/strong> Ето няколко невероятни факта за сърцето, които не искате да пропуснете. Нека продължим да четем, за да ги научим!

1. Човешкото сърце е част от вашето тяло и мускулен орган, разположен в гръдния кош, който изпомпва кръв в човешкия организъм.

2. Средно сърцето бие около 100 000 пъти на ден, като сърдечната честота в покой е 60-100 удара в минута.

3. Сърцето е отговорно за поддържането на здравето на кръвоносната система, която транспортира кислород и хранителни вещества до тъканите и органите на тялото.

4. Размерът на средното човешко сърце е около размера на юмрук и тежи между 200 и 400 грама.

5. Основната функция на сърцето е да получава бедна на кислород кръв от вените и да я изпомпва към белите дробове, за да получи кислород и да се отърве от въглеродния диоксид, след това да получава богата на кислород кръв от белите дробове и да я изпомпва обратно в тялото през артериите.

6. Сърцето на възрастен човек изпомпва около 7 хиляди литра кръв през приблизително 96500 километра кръвоносни съдове всеки ден.

7. Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в света, като рисковите фактори включват високо кръвно налягане, тютюнопушене, висок холестерол и заседнал начин на живот.

8. Сърцето има четири камери: дясно предсърдие и камера и ляво предсърдие и камера.

9. Сърцето се състои от специализирани клетки, наречени сърдечни клетки, които работят заедно, за да създават електрически импулси, които регулират сърдечния ритъм.

10. Емоджито на сърце е най-често срещаното универсално изображение на сърцето, но човешкото сърце изглежда по-скоро така:

11. Проучванията са установили, че най-голям брой сърдечни удари е по-вероятно да се случи на Коледа, отколкото през който и да е друг ден от годината.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град