Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво точно е оригването?

Какво точно е оригването?

Аз детето | 2023-08-31

Какво точно е оригването?

Подобно на кихането, оригването е начинът, по който тялото ви се грижи за себе си. Оригването всъщност не е нищо повече от звука на газ, който излиза от тялото ви. Когато пиете или ядете, вие поглъщате и въздух. Докато продължавате да ядете или пиете и следователно продължавате да поглъщате въздух, газовете се натрупват в стомаха ви, докато тялото ви ги освободи под формата на оригване.

Една от най-честите причини за оригване е твърде бързото хранене. Колкото по-бързо ядете, толкова по-вероятно е да погълнете допълнително въздух. Газираните напитки съдържат малки газови мехурчета, които също могат да увеличат шансовете за оригване.

Някои факти за оригването:

  • В някои култури оригването след хранене е комплимент за готвача.
  • Изследователите изчисляват, че кравите в Съединените щати изхвърлят 50 милиона тона ценни газове в атмосферата всяка година. Ако тези газове могат да бъдат събрани, годишното оригване на само 10 крави ще осигури достатъчно енергия за отопление на малък дом за цяла година!
  • За съжаление, тъй като тези газове не могат да бъдат събрани, селскостопанските животни произвеждат толкова много газ, че учените ги смятат за основен фактор за парниковия ефект.

Ако се чудите какво кара въздуха да преминава от противоположния ви край, това е едно и също нещо: ядене и пиене. Отделянето на газове или метеоризъм се причинява, когато храносмилателният ви тракт разгражда храните и напитките, които консумирате. Добрите бактерии живеят в червата ви. Тези бактерии разграждат храната ви и в процеса произвеждат вонящи отпадъци под формата на газ – сероводород, който трябва да излезе от тялото ви.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град