Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо носът ми тече в студа?

Защо носът ми тече в студа?

Аз детето | 2024-01-11

Защо носът ми тече в студа?

Излезли сте навън в студено време, изминали сте няколко крачки от къщата и сега носът ви тече. Какво означава? Наистина ли успяхте да се разболеете веднага щом излязохте от топлата стая? Нека да разберем. Много хора са свикнали да свързват хремата само с настинка, но всъщност ринореята може да бъде предизвикана от други причини. И най-често срещаната от тях е студеният и сух въздух.

Носът ни е устроен да прави въздуха, който вдишваме, топъл и влажен. Това е необходимо, така че последният да не дразни клетките на дихателните пътища и белите дробове. Според алерголози от Националния институт по здравеопазване в Мериленд, температурата на носа обикновено е около 26°C, но може да достигне и 30°C. А влажността му е почти 100% – независимо колко сух е климатът около вас. Ето колко ефективен е носът ви при овлажняване и затопляне на въздуха, преди да достигне белите ви дробове.

Когато температурата на околната среда спадне, нейната влажност също намалява – защото атмосферната влага кондензира и се втвърдява върху повърхностите. Следователно носът ви трябва да вземе този показател под личен контрол. Първо, кръвоносните съдове в него се стесняват, за да се намали консумацията на топлина. На второ място, лигавицата започва да отделя повече секрет (на общ език – сополи), за да осигури достатъчна влажност на вдишания въздух.

Националният институт по здравеопазване в Мериленд изчислява, че през зимата тялото може да загуби до 300-400 мл течност през носа всеки ден. И това не е същият сопол, който ви измъчва по време на заболяване. Носът не произвежда гъст и лепкав секрет, а почти прозрачна влага. Това не е признак на заболяване, а напълно естествена реакция на тялото към неблагоприятна среда. Според статистиката на Клиниката по астма, алергия и имунология в Колорадо, студовата ринорея се среща при 96% от хората, докато при 50% е придружена от назална конгестия и 33% от кихане. Така че не сте уникален с мокрия си нос – няма за какво да се притеснявате.

Въпреки това си струва да се има предвид, че в студа сте по-уязвими към респираторни инфекции, тъй като различни вируси се размножават по-добре при ниски температури, а имунният отговор през зимата, напротив, е притъпен. Ако задържите влагата дълго време натрупаните в него патогенни микроби няма да бъдат изхвърлени. Те ще успеят да преодолеят защитните бариери на тялото и ще се разболеете. Как да си помогнете? Увийте носа си с шал – тогава ще създадете топла среда между лицето и тъканта, а носът ви ще „изключи“ допълнителната влага. Освен това не забравяйте да пиете повече вода, за да компенсирате загубата на течности и носете със себе си носни кърпички или салфетки.

Вижте още:



Коментари
1 коментар

Силвия , ,

Публикувано на 13.01.2024

Чак сега,на моята възраст,научих нещо интересно и полезно,което никой лекар не ми обясни на достъпен език!Благодаря, Az-deteto!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град