Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Сини, кафяви, зелени... Защо няма хора с напълно черни очи?

Сини, кафяви, зелени... Защо няма хора с напълно черни очи?

Аз детето | 2023-11-28

Сини, кафяви, зелени... Защо няма хора с напълно черни очи?

Знаете ли, че цветът на очите ни може да се променя докато не станем на около 3 години. Но всъщност е невъзможно човешките очи да са наистина съвсем черни на цвят. Очите ни просто изглеждат черни поради светлина, отражението на дрехите, които носим, или използването на контактни лещи. Не сте ли любопитни като нас да разберете защо хора с естествено съвсем черни очи могат да съществуват само в измислени произведения? Поинтересувахме се и открихме следния отговор. Също така открихме кой е най-редкият цвят на очите, за който можете да прочетете в края на статията като бонус.

 

Гените ни просто не го позволяват

Има около 16 различни гена, които отговарят за цвета на очите ни. два от тези гени са основни фактори, които са гените HERC2 и OCA2. Тези гени прецизират цвета на очите ни чрез количеството меланин в ирисите ни. Получените цветове на меланина в очите ни могат да варират в голямо разнообразие от нюанси, като синьо и сиво, но най-тъмният възможен цвят е много тъмнокафяв, а не черен.

 

Вероятно щяхме да плачем през цялото време

Предметите, които са черни, абсорбират повече светлина, за да изглеждат наистина черни. Излишната светлина и енергията, която се абсорбира, се превръщат в топлинна енергия. Това може да означава, че ако гените ви по някакъв начин са ви позволили да имате наистина черни очи, очите може да се нуждаят от много сълзи, за да ги предпазят от прегряване и изсъхване.

 

Очите ни не биха били в безопасност срещу вредната светлина

Също така трудно бихме излезли посред бял ден, ако бяхме със съвсем черни очи. Слънчевите лъчи съдържат ултравиолетова светлина, а черните предмети са склонни да абсорбират повече ултравиолетова светлина от другите цветове. Продължителното излагане на UV светлина може да влоши здравето на очите ни и да доведе до проблеми като катаракта или рак на кожата. Благодарение на нашия генетичен състав обаче, меланинът, който осигурява цвета на нашите ириси, ни предпазва от ултравиолетова светлина. Проучванията показват, че меланинът може да унищожи над 99,9% от ултравиолетовата радиация, която абсорбира, предпазвайки очите ни от увреждане поради излагане на слънце.

 

Бонус: най-редкият естествен цвят на очите

Най-редкият естествен цвят на очите е зеленият. Има само около 2% от цялото население на света със зелени очи. Има и някои редки състояния, при които хората имат червени или виолетови очи поради очен албинизъм, а други имат различни на цвят ириси за всяко око поради хетерохромия.

Какъв цвят са очите ви? Кой цвят на очите ви е любим или кой оттенък бихте искали да имате?

Прочетете и още интересни факти за очите:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град